Koktajl truskawkowy

Najsmaczniejszy, najprostszy i najszybszy na świecie koktajl – taki robiła moja mama w sezonie truskawkowym.

Ja też taki robię, tyle, że ręcznym blenderem – moja mama robiła go w kielichu, który umocowywało się na ówczesnym robocie kuchennym polskiej firmy Predom, której już dawno nie ma (czasy PRL-u).

Wystarczy kilka prostych składników: polskie truskaweczki z działeczki, schłodzony polski kefir, maślanka, jogurt naturalny (moja mam robiła z zsiadłego mleka).

Całość miksujemy, rozlewamy do wysokich szklanek i od razu podajemy.

Ot, cała sztuka!

Składniki na koktajl truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 1 l kefiru (maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
  • cukier do smaku
  • kilka kropli soku z cytryny


Jak przygotować koktajl truskawkowy:

Do kielicha blendera wrzucamy umyte i pozbawione szypułek truskawki, dolewamy kefir lub inny mleczny napój, nieco cukru, kilka kropli soku z cytryny i miksujemy na gładki koktajl.

Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku. 

Na zdrowie!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Krucha tarta z kremem mascarpone, figami i syropem klonowym

02-10-2022 

Knedle twarogowe ze śliwkami

28-09-2022 

Zupa pomidorowa na rosole

26-09-2022 

Komentarze

  • brak komentarzy