Kotlety mielone ze szpinakiem i serem feta
Któż nie zna czy też nie jadł kotletów mielonych?
W sumie to nasze narodowe danie, przyrządzane z pokolenia na pokolenie.
Klasyk wśród klasyków.
Ale dzisiaj podrasowany mielony, bo z dodatkiem szpinaku i sera feta.
Można by stwierdzić, że danie nieco wiosenne, a przynajmniej z delikatnym powiewem wiosny.
Kotlety mielone ze szpinakiem i serem feta są przepyszne, szybkie w przygotowaniu i zaskakują smakiem, więc warte przetestowania.
Mam bardzo smakują i przynajmniej kilka razy w roku przygotowuję.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na kotlety mielone ze szpinakiem i serem feta (10 szt.):
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 125 g sera feta
- 1 jajko “L”
- 1 mała cebula
- 1/2 kajzerki – ja dzisiaj dodałam grahamkę
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- bułka tarta do panierowania (30 g)
- 5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone ze szpinakiem i serem feta:
Bułkę namaczamy, a następnie odciskamy z wody.
Szpinak i cebulę siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i szklimy cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany szpinak i przesmażamy przez chwilę aż zmniejszy swoją objętość i zwiędnie.
Szpinak doprawiamy gałką muszkatołową.
Odstawiamy do przestudzenia.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przestudzoną cebulę ze szpinakiem, odciśniętą bułką, jajko, wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
Na sam koniec dodajemy pokruszony lub pokrojony w małą kostkę ser feta i ponownie mieszamy, tylko do połączenia składników.
Z mięsa formujemy kotlety, a następnie obtaczamy w bułce tartej, otrzepując z jej nadmiaru.
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 185 kcal (1 kotlet)
białka (B): 12,8 g
tłuszcze (T): 12,6 g
węglowodany (W): 5,3 g błonnik: 0,55 g
******
Udostępnij na:
Komentarze