Krokiety ziemniaczane z rybą
Krokiety ziemniaczane z rybą to pomysł na obiadowe danie rybne, które można także podać jako przystawkę imprezową – wówczas można przygotować w postaci małych krokiecików na 1-2 kęsy.
To także sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego i niewielkiego kawałka ryby.
Do przygotowania krokietów możemy wykorzystać dowolną ulubioną rybę morską, np. dorsza, mintaja, mirunę.
Co do ryby to możemy użyć świeżej lub mrożonej, oczywiście musimy ją przed przygotowaniem krokietów rozmrozić na sicie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Krokiety wychodzą przepyszne, mają z wierzchu chrupiącą skórkę, natomiast w środku są delikatne, nieco kremowe.
Smak ryby nie jest aż tak wyczuwalny, więc można przemycić ją dzieciom w ten sposób, a jak wiemy ryby są zdrowe i powinniśmy jeść je choć raz w tygodniu.
Krokiety ziemniaczane z rybą możemy podać z surówką z kiszonej kapusty.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na krokiety ziemniaczane z rybą (12 szt.):
- 500 g ziemniaków
- 400 g filetu z białej ryby morskiej
- 1 jajko “L”
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować krokiety ziemniaczane z rybą:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, a następnie zdejmujemy skórkę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ziemniaki możemy ugotować dzień wcześniej lub użyć tych, które pozostały nam z obiadu z dnia poprzedniego.
W rondlu rozgrzewamy olej. Powinna być warstwa około 2 cm oleju.
Ugotowane ziemniaki i rybę mielimy w maszynce do mielenia na dużych oczkach.
Do zmielonych ziemniaków z rybą wbijamy całe jajko, dodajemy posiekany koperek, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw.
Całość wyrabiamy na gładką masę.
Z masy formujemy podłużne krokiety, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
Krokiety delikatnie wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok. 175 kcal (1 szt.)
białka (B): 7,5 g
tłuszcze (T): 10,9 g
węglowodany (W): 12,1 g błonnik: 1,04 g
******
Udostępnij na:
Komentarze