Krucha tarta czekoladowa z kremem mascarpone, truskawkami i czekoladą


Jeśli jeszcze macie ochotę na truskawki to zapraszam Was na mocno czekoladową kruchą tartę z kremem na bazie serka mascarpone, truskawkami i czekoladą.

Dodatkowo tartę udekorowałam świeżą bazylią, która dodaje niesamowitego smaku i charakteru tarcie – jeśli nie lubicie możecie ją pominąć, ale może się skusicie i wypróbujecie tego połączenia.

To już ostatnie truskawki, więc może na ich pożegnanie przygotujecie taką tartę.


Składniki na kruchą tartę czekoladową z kremem mascarpone, truskawkami i czekoladą:

kruchy spód:

  • 1 czubata szkl. mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

  • truskawki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • listki świeżej bazylii


Jak przygotować kruchą tartę czekoladową z kremem mascarpone, truskawkami i czekoladą:

Mąkę, masło, jajko, sól, kakao i cukier puder siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy na kruchy spód.

Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-40 minut.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy dno i boki formy do tarty (wym. Ø 26 cm) wysmarowanej delikatnie masłem. Nakłuwamy ciasto widelcem.

Na wierzch ciasta układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy np. fasolę lub specjalne kulki do obciążenia ciasta.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180-190°C, a następnie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15-20 minut.

Po upieczeniu spód studzimy.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy.

Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo ubitą kremówkę i delikatnie za pomocą łyżki łączymy obie masy. Krem schładzamy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę.

Na upieczony i ostudzony spód wylewamy 3/4 roztopionej czekolady i odstawiamy, aby czekolada zastygła.

Na czekoladę wykładamy krem mascarpone, a następnie umyte i odszypułkowane truskawki (kilka możecie zostawić na wierzch z szypułkami dla dekoracji).

Całość polewamy resztą roztopionej czekolady.

Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Tartę przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy