Kryzysowy bigos z kiszonej kapusty

Kryzysowy bigos to danie proste i smaczne, przygotowane także w myśl zasady rozsądnego gospodarowania jedzeniem, zwłaszcza teraz podczas epidemii, gdzie dostępność niektórych produktów jest utrudniona. Zatem przygotowujemy dania proste z tego, co znajdziemy w lodówce i spiżarce.
Kryzysowy bigos przygotowałam tylko z kapusty kiszonej, ale jeśli macie ochotę dodajcie nieco słodkiej białej kapusty. Kolejnym składnikiem jest kiełbasa i przyprawy, które na pewno macie w domu.
Do przygotowania bigosu możecie użyć dowolnej kiełbasy, resztek wędlin, boczku, mięs, w tym pieczonych, pozbywając się tym samym niechcianych resztek, oczywiście nie wyrzucając ich, a smacznie pożytkując.
Składniki na kryzysowy bigos z kiszonej kapusty:
- ok. 1,5 kiszonej kapusty
- 500 g kiełbasy (resztek wędlin, kiełbas, mięsa, boczku)
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka kminku całego
- 1 czubata łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki miodu lub cukru
- 1 łyżka oleju
- pieprz świeżo mielony
- sól (opcjonalnie do smaku)
Jak przygotować kryzysowy bigos z kiszonej kapusty:
Kapustę kiszoną zalewamy wodą, nie kroimy (gdyby była bardzo kwaśna można ją przepłukać).
Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i kminek, stawiamy na gaz i gotujemy na wolnym ogniu przez około 45 – 60 minut. Wyłączamy grzanie i odstawiamy bigos do następnego dnia w chłodne miejsce.
Kolejnego dnia ponownie stawiamy bigos na gaz i gotujemy przez kolejne 45 minut.
W tym czasie kiełbasę (resztki wędlin, mięs) kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju.
Do zrumienionej wędliny dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażamy aż się ładnie zeszkli, a następnie dodajemy do gotującej się kapusty; dodajemy także posiekany czosnek i resztę przypraw, mieszamy i chwilę gotujemy.
Ponownie odstawiamy bigos.
Trzeciego dnia kończymy gotować bigos, uważając aby go nie rozgotować, finalnie doprawiając do smaku pieprzem, ewentualnie solą.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze