Kulki migdałowe


Kulki migdałowe to pomysł na szybką i słodką fit przekąskę, co oczywiście nie znaczy, że nie ma kalorii,ale że jest przygotowana ze zdrowych produktów, niezbędnych w naszej codziennej diecie.


Składniki na kulki migdałowe (ok. 30 szt.):

  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 120 g masła migdałowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 20 g kakao gorzkiego
  • 6 łyżek mleka
  • 15 g masła zwykłego
  • 15 g płatków migdałowych


Jak przygotować kulki migdałowe:

Do rondelka o grubym dnie przekładamy masło migdałowe, cukier, kakao, mleko i masło.

Całość podgrzewamy aż się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Płatki owsiane łączymy z pokruszonymi płatkami migdałowymi, wlewamy przestudzona masę i mieszamy aż składniki ładnie połączą się.

Z masy toczymy w dłoniach małe kulki, które układamy na talerzu lub desce, a następnie przenosimy do lodówki do zastygnięcia.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 61 kcal (1 kulka)
białka (B):  1,8 g
tłuszcze (T): 3,6 g
węglowodany (W): 4,5 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Lekkie placuszki z jagodami

03-08-2013 

Surówka z kapusty pekińskiej, jarmużu, ogórków i rzodkiewek

01-08-2013 

Kotlety mielone z cukinią

01-08-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy