Łosoś w sezamie z porami

Miałam w lodówce kawałek świeżego łososia, pory i śmietankę. 

Pomyślałam chwilę i przypomniało mi się, że dawno nie robiłam właśnie łososia w sezamie z porami.

Łosoś w ten sposób podany jest bardzo smaczny, delikatny, rozpływa się w ustach.

Sezam dodaje rybie charakteru, ma delikatnie orzechowy, przyjemny posmak.

Pory duszone ze śmietanką nie łamią smaku ryby, a wręcz przeciwnie podkreślają go i podkręcają. Pory wychodzą bardzo delikatne w smaku, ale mają swój charakter.

Danie bardzo szybkie do przygotowania i bardzo proste, gotowe w 20 minut, a smak niezapomniany.

Polecam!


Składniki na łososia w sezamie z porami:

  • ok. 450-500 g świeżego łososia
  • 30 cm białej części pora
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sezam do panierowania
  • 3 łyżki oliwy
  • 20 g masła
  • ok. 4 łyżek ziarna sezamu


Jak przygotować łososia w sezamie z porami:

Łososia oczyszczamy, myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki, po około 150 g.

Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy do krótkiego zamarynowania.

W tym czasie do rondelka wlewamy łyżkę oliwę i dodajemy ok. 10 g masła.

Pora przekrawamy wzdłuż na pół i myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w półplasterki.

Na rozgrzaną oliwę z masłem wrzucamy pokrojonego pora i chwilkę przesmażamy, aż stanie się szklisty.

Następnie dorzucamy posiekany ząbek czosnku i chwilę przesmażamy, ok. 1 minuty.

Po tym czasie wlewamy śmietankę i dusimy na małym ogniu, aż śmietanka zredukuje się i zgęstnieje.

Do porów dodajemy resztę masła i na koniec, gdy masło się rozpuści, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Zamarynowane kawałki łososia obtaczamy w sezamie.

Patelnię rozgrzewamy i wlewamy około 2 łyżek oleju.

Układamy rybę na patelni skórą do dołu i smażymy około 4 minut na złoty kolor, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy przez około 3 minuty.

Usmażonego łososia podajemy z sosem porowym.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweEdyta | 10-07-2021

    Przepyszny polecam!!

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 11-07-2021

    Dziękuję bardzo 🙂