Kurczak duszony z młodą kapustą


Kurczak duszony z młodą kapustą to smaczna propozycja na tani, sezonowy obiad.

To danie jest uniwersalne i można przygotować je również jesienią czy zimą ze starszej kapusty.

Ja miałam piękną główkę kapusty od rodziców z działki.

Młoda kapusta ma niesamowity, wyjątkowy smak, jest słodka, chrupiąca, a po uduszeniu staje się przyjemnie słodka, delikatna i miękka, a powstały sos lekko aksamitny.

Kurczaka duszonego z młodą kapustą podałam z kluseczkami gnocchi oraz dużą ilością natki pietruszki.

Danie to można podać również z ziemniakami z wody, puree ziemniaczanym, z różnymi kaszami, ryżem, makaronem lub świeżym pieczywem.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na kurczaka duszonego z młodą kapustą (6 porcji):

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości
  • 2 cebule
  • 1 kg młodej kapusty (mała główka)
  • 3 łyżki oliwy
  • 3/4 – 1 szkl. passaty
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka erytrytolu lub cukru


Jak przygotować kurczaka duszonego z młodą kapustą:

Udka oczyszczamy z ewentualnych błonek i tłuszczu, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą oraz pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso z każdej strony na lekko rumiany kolor.

Do zrumienionego kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przesmażamy razem przez około 2 minuty, aż zrobi się szklista.

Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy ok. 1/2 szkl. wody i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.

Po tym czasie dolewamy passatę, dodajemy czosnek niedźwiedzi, majeranek, paprykę, curry, czosnek granulowany, erytrytol/cukier oraz zioła prowansalskie.

Przykrywamy ponownie i dusimy przez około 10-15 minut, aż sos zredukuje się i lekko zgęstnieje.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 332 kcal (1 porcja)
białka (B): 33,7 g
tłuszcze (T): 15,4 g
węglowodany (W): 17,7 g   błonnik(F): 5,25 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy