Brownie z fasoli z wiśniami
Brownie z fasoli z wiśniami to prosty przepis na pyszny deser.
Brownie możemy podać jako deser (wówczas możemy podzielić je na 8 porcji) lub jako posiłek, np. na drugie śniadanie i wtedy dzielimy na 4 duże porcje.
To brownie jest dobrze zbilansowane, dlatego też można je zjeść jako pełnowartościowy posiłek, gdyż dostarczy nam białka, zdrowych tłuszczy i węglowodanów, a poza tym dużej ilości potasu (474 mg w jednej porcji), sodu, magnezu, fosforu i wit. C.
Dzisiejsze brownie przygotowałam z czerwonej fasoli i dojrzałych bananów bez cukru i masła, które zastąpiłam erytrytolem i oliwą z oliwek.
Również użyłam mąki orkiszowej jasnej, zdrowszego zamiennika mąki pszennej.
Brownie z fasoli jest ultra szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego wystarczy nam zwykły ręczny blender tzw. żyrafa.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na brownie z fasoli z wiśniami:
- 320 g czerwonej fasoli z puszki
- 4 spore banany (480 g)
- 4 jajka “L”
- 90 g (6 łyżek) mąki orkiszowej jasnej
- 40 g (4 łyżki) kakao gorzkiego
- 20 g (2 łyżki) oliwy z oliwek
- 40 g (4 łyżki) erytrytolu
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek
Jak przygotować brownie z fasoli z wiśniami:
Zaczynamy od odsączenia fasoli z zalewy, którą następnie płuczemy pod bieżącą wodą i ponownie odsączamy.
Wiśnie mrożone rozmrażamy na sitku.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem.
Tortownicę (Ø 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski przekładamy fasolę, banany, wbijamy całe jajka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao oraz erytrytol, wlewamy oliwę i całość blendujemy na gładką masę.
Masę przelewamy do tortownicy, a na wierzchu układamy wiśnie.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 439 kcal (1 porcja – 1/4 całości)
białka (B): 20,3 g
tłuszcze (T): 12,9 g
węglowodany (W): 65,0 g błonnik: 3,84 g
******
Udostępnij na:
Komentarze