Kurczak z papryką i pieczarkami w sosie pomidorowo-kokosowym
Kurczak to zawsze dobry pomysł na obiad.
Jest tak wdzięcznym produktem, że zawsze z niego coś smacznego wyczarujemy.
U mnie to zawsze improwizacja, wszystko dzieje się podczas gotowania. Zawsze wpada jakiś pomysł do głowy, na to co jeszcze dodać, tak aby było szybko, smacznie, a do tego żeby był to posiłek zdrowy i pełnowartościowy z dobrym makro, oczywiście.
Kurczak z papryką i pieczarkami w sosie pomidorowo-kokosowym to potrawa, która powstała spontanicznie, z tego co akurat miałam w lodówce.
Wyszło bardzo smacznie, na nieco indyjskie smaki, więc polecam szczególnie wielbicielom hinduskich potraw.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na kurczaka z papryką i pieczarkami w sosie pomidorowo-kokosowym (6 porcji):
- 700 g mięsa z piersi kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 nieduże czerwone papryki (400 g)
- 1 duża cebula
- 330 g mleka kokosowego
- 125 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka erytrytolu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Jak przygotować kurczaka z papryką i pieczarkami w sosie pomidorowo-kokosowym:
W dużym rondlu o grubym dnie lub na patelni rozgrzewamy oliwę.
Mięso z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w sporą kostkę, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
Pokrojoną pierś przesmażamy na rozgrzanej oliwie do lekkiego zarumienienia.
Gdy kurczak straci surowość i lekko się zezłoci dodajemy cebulę pokrojoną w dużą kostkę i przesmażamy aż się zeszkli.
W tym czasie paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w sporą kostkę, a pieczarki kroimy w grubsze plasterki.
Paprykę dorzucamy do kurczaka z cebulą i przesmażamy przez 2 minuty, a następnie dodajemy pieczarki i smażymy około 5 minut aż zwiędną i zmniejszą swoją objętość.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, mleko kokosowe oraz sól, pieprz, erytrytol, czosnek granulowany i przyprawę garam masala. Mieszamy.
Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
Finalnie sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyłączamy grzanie.
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy na 3-5 minut pod przykryciem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok. 318 kcal (1 porcja)
białka (B): 28,4 g
tłuszcze (T): 15,7 g
węglowodany (W): 12,3 g błonnik: 2,9 g
******
Udostępnij na:
Komentarze
Kurczak bardzo smaczny, syty. Szybko się przyrządza, polecam również z ryżem.
Dziękuję bardzo 🙂
Rzeczywiście potrawa bardzo syta, a to za sprawą wysokiej ilości białka, które nasyca na dłużej. Lubię takie dania, idealne także dla osób trenujących i będących na deficycie kalorycznym.
My zajadamy z ryżem, kaszą, a nawet z gnocchi.
Dziękuję za komentarz 🙂 Pozdrawiam 🤗