Lody kaktus


Znowu nastały upały, więc myślę, że chętnie ochłodzicie się pysznymi lodami.

Lody kaktus 🌵 to moja propozycja wzorowana na popularnych lodach.

To lody w trzech kolorach o owocowych smakach z polewą i strzelającą posypką.

Moja wersja jest ze zmiksowanych owoców, są naturalne i bez żadnych dodatków.

Trochę się postarałam by przypominały oryginalne lody i powstała także strzelająca zielona polewa.

Bardzo proste w przygotowaniu, dzieci będą zachwycone!

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na lody kaktus (8 sztuk):

warstwa zielona:

  • 200 g dojrzałego kiwi
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • opcjonalnie erytrytol do smaku

warstwa czerwona:

  • 200 g truskawek
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • erytrytol do smaku, jeśli truskawki nie są za słodkie

warstwa żółta:

  • 200 g dojrzałego mango
  • 1 łyżeczka soku z limonki

polewa:

  • 50 g białej czekolady
  • ok. 1 łyżki mleka
  • kilka kropli zielonego barwnika spożywczego
  • 1 malutkie opakowanie oranżady strzelającej w proszku (6 g)
  • opcjonalnie zielona posypka cukrowa


Jak przygotować lody kaktus:

Przygotowujemy 8 pojemników na lody.

Zaczynamy od przygotowania warstwy zielonej.

Pamiętajcie, że owoce które obieramy ze skórki ważymy po obraniu.

Kiwi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do pojemnika do miksowania, dodajemy sok z limonki oraz erytrytol. Całość blendujemy na mus.

Gotowy mus kiwi przelewamy do pojemników na lody do 1/3 objętości.

Wstawiamy do zamrażarki na około 10-15 minut do lekkiego stężenia.

Przygotowujemy kolejną warstwę.

Truskawki przedkładamy do wysokiego pojemnika, dodajemy sok z limonki, erytrytol i blendujemy na mus.

Wlewamy na warstwę zieloną do 2/3 i ponownie wstawiamy do zamrażarki na około 10-15 minut.

Przystępujemy do przygotowania ostatniej warstwy.

Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy sok z limonki i miksujemy na gładką masę.

Przelewamy do pojemników na lody i warstwę truskawkową i wkładamy patyczki.

Wstawiamy do zamrażarki na około 2 godziny, najlepiej na całą noc.

Gdy lody całkowicie się zamroża możemy przygotować strzelająca polewę.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy się rozpuści dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy stopniowo po kilka kropli barwnika, aż uzyskamy ładny zielony kolorek. W razie potrzeby można dodać więcej mleka.

Zmrożone lody wyjmujemy z zamrażarki.

Do wysokiej szklanki wlewamy gorącą wodę i wkładamy dosłownie na kilka sekund pojemnik z lodami, co ułatwi ich wyjęcie.

Zieloną część każdego loda (część kiwi) zamaczamy w polewie i posypujemy cukrem strzelającym i ewentualnie zieloną posypką.

Lody układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy na płasko do zamrażarki do stężenia polewy.

Smacznego ochłodzenia! 🍦


Moja rada:

Jeśli nie posiadacie małych foremek do przygotowania lodów można przygotować w jednym pojemniku – wyjdzie nam kaktus XXL

W tym celu owoce umyte, obrane i pokrojone zamrażamy, następnie wyjmujemy z zamrażarki, dolewamy soku z limonki, dodajemy erytrytol i miksujemy. Następnie przenosimy do pojemnika układając warstwę w 1/3 długości pojemnika, obok układamy drugą, a następnie trzecią. Na warstwę zieloną wylewamy

polewę, posypujemy oranżadą i przenosimy do zamrażarki do stężenia polewy.

Przed nałożeniem lody należy nieco wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby nieco zelżały i dały się nałożyć za pomocą łyżki do lodów.

******
kalorie (kcal): 85 kcal (1 porcja z dodatkami)
białka (B): 1,0 g
tłuszcze (T): 2,6 g
węglowodany (W): 15,2 g błonnik (F): 1,41 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy