Makaron razowy ze szparagami i serem kozim
Dzisiaj ekspresowe danie makaronowe z moimi ulubionymi sezonowymi zielonymi szparagami.
Danie idealne na szybki obiad czy obiad dla niespodziewanych gości, bo oliwę dobrej jakości zawsze mam, makaron w szafce też się znajdzie, zioła w doniczce na kuchennym parapecie, no i akurat mąż kupił szparagi.
Wyszło szybkie, sezonowe, smaczne i zdrowe danie z makaronem razowym, szparagami i kozim serem – pyszotka!
Składniki na makaron razowy ze szparagami i serem kozim:
- 250 g makaronu razowego
- pęczek szparagów
- 200 g sera koziego lub np. typu bałkańskiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- listki świeżej bazylii
Jak przygotować makaron razowy ze szparagami i serem kozim:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg opisu na opakowaniu, odcedzamy.
Szparagi oczyszczamy i odcinamy zdrewniałe końcówki, gotujemy na parze około 3-4 minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron łączymy ze szparagami, pokruszonym serem kozim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Podajemy z listkami bazylii.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze