Muffiny "Cyklop" na Halloween

Za kilka dni odchodzimy Halloween, albo niektórzy z nas obchodzą, ale na pewno z tego faktu zadowolone są dzieci.

Stąd też moja propozycja na łakocie na Halloween, którymi możecie obdarować swoje dzieci lub dzieci, które będą Was nawiedzać grożąc słowami “Cukierek albo psikus?”.

Bardzo proste i szybkie do przygotowania.

Dekoracje mogą wykonać Wasze dzieci, doskonale się przy tym bawiąc.


Składniki na muffiny “Cyklop” na Halloween:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao gorzkiego

dekoracja:

  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • sok ze szpinaku lub zielony barwnik spożywczy lub gotowy zielony lukier
  • żelki w kształcie gałek ocznych


Jak przygotować muffiny “Cyklop” na Halloween:

W jednej misce łączymy suche składniki, a więc: mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, cynamon i kakao.

W drugiej misce łączymy mokre składniki: mleko, jajka i olej.

Mokre składniki wlewamy do suchych i bardzo szybko, niedbale mieszamy.

Ciasto wlewamy do papierowych papilotek na muffiny lub foremek silikonowych.

Pieczemy w temperaturze 180-200°C przez około 25 minut.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Przygotowujemy lukier: do miseczki przekładamy cukier puder i dodajemy sok ze szpinaku (ok. 1-1,5 łyżki) lub zielony barwnik spożywczy plus odrobinę (ok. 1-1,5 łyżki) mleka lub wody, ewentualnie sok z pomarańczy czy cytryny.

Upieczone i ostudzone muffiny dekorujemy lukrem i żelkiem – gałką oczną.

Jeśli gałka oczna nie chce się trzymać na lukier to wbijcie wykałaczkę w środek, ale pamiętajcie by uprzedzić dzieci, że jest wykałaczka lub po prostu wyjmijcie ją tuż po zastygnięciu lukru lub przed samym podaniem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy