Muffiny jogurtowe z borówkami

Muffiny to fajny sposób na słodką zachciankę, którą robi się błyskawicznie, a pieczenie zajmuje też kilka minut.

Dzisiejsze muffiny jogurtowe upiekłam z borówkami, które już się kończą, ale jakiś czas temu pokazywałam Wam na Instargamie zdjęcie muffin z jagodami mrożonymi. Także do przygotowania tychże muffin nadadzą się i borówki i jagody, ale także maliny czy wiśnie.

Zachęcam Was do ich przygotowania.


Składniki na muffiny jogurtowe z borówkami (na ok. 14-16 szt.):

  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml (1/2 szkl.) oleju rzepakowego
  • 100 ml mleka
  • 1 szkl. borówek (lub innych owoców, np. jagód, malin)


Jak przygotować muffiny jogurt z borówkami:

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy.

W osobnej misce łączymy pozostałe mokre składniki: jogurt, mleko, jajka, olej.

Wymieszane mokre składniki wlewamy do suchych i za pomocą łyżki mieszamy niedbale, tylko do połączenia składników.

Dodajemy borówki, pozostawiając część na wierzch muffin, bardzo delikatnie mieszamy.

Ciasto rozkładamy do papilotek na muffiny.

Na wierzchu układamy po 1-2 borówki.

Wkładamy na nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180-200°C.

Po upieczeniu studzimy na kratce.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy