Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii jest przepyszny i wart przygotowania choć raz w sezonie.
Na działkach u rodziców i teściów jest wysyp cukinii i korzystam ile się da, a że uwielbiam cukinię to przerabiam na co tylko mogę.
Przygotowałam już kilka naszych ulubionych potraw, m.in. pasztet.
Pasztet z cukinii jest przepyszny, wilgotny, lekki i puszysty; bardzo aromatyczny i świetnie smakujący nie tylko na kromce chleba. Dodatkowo jest niskokaloryczny i można zajadać się nim na diecie.
Pasztet z cukinii można podać, jak już wyżej wspomniałam, na kromce chleba, jako zimną przystawkę, na ciepło jako pieczeń obiadową lub przygotować wegetariańskie burgery.
Można także pokroić w grubsze plastry i odsmażyć na patelni, a następnie podać np. z kaszą czy frytkami z piekarnika i surówką na obiad.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na pasztet z cukinii:
- 1 kg cukinii
- 300 g marchewki (3 duże szt.)
- 200 g cebuli (2 szt.)
- 4 jajka
- 80 g mąki kukurydzianej lub opcjonalnie bułki tartej
- 60 g kaszy manny
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2-3 ząbki czosnku
Jak przygotować pasztet z cukinii:
Cukinie myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki wraz ze skórką.
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do startej cukini.
Delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, aby warzywa puściły sok.
Po tym czasie odciskamy z soku i przekładamy do miski.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie.
Do odciśniętej cukinii z marchewką dajemy zeszkloną cebulę wraz z oliwą, wszystkie przyprawy, kaszę manna i mąkę kukurydzianą oraz same żółtka.
Całość dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy w dwóch partiach do masy warzywnej, delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Masę wykładamy do keksówki (11×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i ostukujemy o blat kuchenny, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C z włączonym termoobiegiem i pieczemy przez około 60-70 minut aż skórka ładnie się zarumieni.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przenosimy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przechowujemy w lodówce do około 7 dni, zawinięty w papier do pieczenia.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 78 kcal (100 g)
białka (B): 3,1 g
tłuszcze (T): 3,4 g
węglowodany (W): 9,5 g błonnik (F): 1,38 g
******
Udostępnij na:
Komentarze
Pasztet wyszedł bardzo aromatyczny i wilgotny – po zapachu w ogóle bym nie poznała, że nie ma w nim mięsa. Z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja (jak dla mnie). Następnym razem zrobię go w wersji 1/2. Nawet mój mąż, który nie jest fanem warzyw jadł go z apetytem, więc podwójnie mogę go polecić. 🙂
Rzeczywiście to duża porcja, ale spokojnie do tygodnia można go przechować w lodówce. U nas znika w dość szybkim tempie, choć to cała keksówka😄 Dziękuję za miłe słowa, które napędzają do dalszej pracy nad blogiem ❤️