Pasztet z fasoli
Pasztety to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych, na pewno pojawiają się na polskich stołach, zarówno mięsne jak i bezmięsne.
Bardzo upodobałam sobie wegetariańskie pasztety, świetnie smakują na kromce chleba, a także pokrojone w grubsze plastry i podsmażone na patelni z dodatkiem surówki i np. kaszy gryczanej na obiad.
Dzisiaj mam dla Was propozycję na pasztet bezmięsny, z fasoli, doprawiony ziołami, czosnkiem, kurkumą.
Jest bardzo fajny i niejeden mięsożerca może się nabrać, bo smakiem przypomina mięsny.
Prosty do przygotowania i bardzo, ale to bardzo smaczny.
Składniki na pasztet z fasoli:
- 1,5 szkl. suchej fasoli
- 2 ziemniaki
- 1 spora marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Jak przygotować pasztet z fasoli:
Fasolę namaczamy, najlepiej przez noc, a następnie gotujemy do miękkości.
Ziemniaki i marchewkę gotujemy (ja dodaję do prawie miękkiej fasoli i gotuję razem).
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju.
Ugotowaną fasolę, ziemniaki i marchewkę studzimy i miksujemy.
Dodajemy jajka, zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i suchą kaszę mannę.
Wyrabiamy dokładnie, aby składniki się połączyły.
Do masy dodajemy zioła, kurkumę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem na dość wyraźny smak.
Przekładamy do keksówki (wym. 25×12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Foremkę z pasztetem ostukujemy o blat, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy, a następnie przenosimy do lodówki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze