Sałatka z kolorowym makaronem i orzechami włoskimi


Sałatka z kolorowym makaronem i orzechami włoskimi to moja propozycja świątecznej sałatki innej niż tradycyjnie podawanej, np. jarzynowej.

Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu, jest kolorowa i bardzo smaczna.

Akcentem świątecznym jaki wprowadziłam są orzechy włoskie, które moim zdaniem są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia.

Orzechy dodają sałatce nie tylko orzechowego smaku, ale również chrupkości i świątecznego ducha.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.


Składniki na sałatkę makaronową z orzechami włoskimi:

  • 350 g makaronu kolorowego (u mnie trotolle tricolore)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • solidna garść mieszanki sałat
  • garść orzechów włoskich (bez łupin)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować sałatkę makaronową z orzechami włoskimi:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według opisu na opakowaniu, a następnie hartujemy zimną wodą i odcedzamy; przekładamy do miski.

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ, a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do makaronu.

Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, dodajemy do makaronu.

Orzechy włoskie lekko siekamy i dodajemy do sałatki.

Do sałatki dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz oregano.

Finalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sałatkę schładzamy.

Przed podaniem dodajemy mix sałat i mieszamy.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 255 kcal (100 g)
białka (B): 6,8 g
tłuszcze (T): 9,4 g
węglowodany (W): 35,1 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Śledzie w sosie tatarskim

02-01-2016 

Herbata imbirowa - najprostsza

28-12-2015 

Mini serniczki pomarańczowe z rosą

22-12-2015 

Komentarze

  • brak komentarzy