Sałatka z kolorowym makaronem i orzechami włoskimi
Sałatka z kolorowym makaronem i orzechami włoskimi to moja propozycja świątecznej sałatki innej niż tradycyjnie podawanej, np. jarzynowej.
Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu, jest kolorowa i bardzo smaczna.
Akcentem świątecznym jaki wprowadziłam są orzechy włoskie, które moim zdaniem są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia.
Orzechy dodają sałatce nie tylko orzechowego smaku, ale również chrupkości i świątecznego ducha.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na sałatkę makaronową z orzechami włoskimi:
- 350 g makaronu kolorowego (u mnie trotolle tricolore)
- 1 dojrzałe awokado
- 150 g pomidorków koktajlowych
- solidna garść mieszanki sałat
- garść orzechów włoskich (bez łupin)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę makaronową z orzechami włoskimi:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku według opisu na opakowaniu, a następnie hartujemy zimną wodą i odcedzamy; przekładamy do miski.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę, za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ, a następnie kroimy w kostkę i dodajemy do makaronu.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, dodajemy do makaronu.
Orzechy włoskie lekko siekamy i dodajemy do sałatki.
Do sałatki dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz oregano.
Finalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę schładzamy.
Przed podaniem dodajemy mix sałat i mieszamy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 255 kcal (100 g)
białka (B): 6,8 g
tłuszcze (T): 9,4 g
węglowodany (W): 35,1 g
******
Udostępnij na:
Komentarze