Śledzie w sosie tatarskim

Zapraszam na przepis na śledzie, które bardzo nam smakują,  a przygotowuję je na Wigilię lub w okresie postu, ale nie tylko.

Jeśli jeszcze takich nie przyrządzaliście na święta, to teraz jest na to czas, weszliśmy w okres karnawału, więc na pewno przepis się przyda.

Przystawka bardzo prosta w przygotowaniu i nie ma tu żadnej filozofii,  wystarczy kilka płatów śledzi solonych i kilka prostych składników z jakich przygotowujemy znany sos tatarski,  m. in. grzyby marynowane, ogórki kiszone, cebula.

Zatem zapraszam po przepis. 

Składniki na śledzie w sosie tatarskim:

  • 6 płatów śledziowych 
  • 1/2 szkl. majonezu
  • 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 12-18%
  • 2 kiszone ogórki
  • kilka grzybków marynowanych w occie
  • 1/2 cebuli
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cukru do smaku 
  • ewentualnie szczypiorek lub koperek do dekoracji


Jak przygotować śledzie w sosie tatarskim:

Śledzie moczymy przez kilka godzin, najlepiej w zalewie octowej lub w wodzie.

Wymoczone śledzie osuszamy i jeżeli nie zostały wymoczone w zalewie octowej można skropić je octem lub sokiem z cytryny.

Płaty kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę, ogórki kiszone i grzybki kroimy w małą kostkę.

Jeśli nie lubicie surowej cebuli lub jej zbyt ostrego smaku,  można ją sparzyć wrzątkiem i odcedzić na sicie. 

Majonez łączymy ze śmietaną oraz pokrojonymi warzywami, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie cukrem.

Śledzie pokrywamy sosem tatarskim i odstawiamy na kilka godzin do przemacerowania.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy