Śledzie w sosie tatarskim
Zapraszam na przepis na śledzie, które bardzo nam smakują, a przygotowuję je na Wigilię lub w okresie postu, ale nie tylko.
Jeśli jeszcze takich nie przyrządzaliście na święta, to teraz jest na to czas, weszliśmy w okres karnawału, więc na pewno przepis się przyda.
Przystawka bardzo prosta w przygotowaniu i nie ma tu żadnej filozofii, wystarczy kilka płatów śledzi solonych i kilka prostych składników z jakich przygotowujemy znany sos tatarski, m. in. grzyby marynowane, ogórki kiszone, cebula.
Zatem zapraszam po przepis.
Składniki na śledzie w sosie tatarskim:
- 6 płatów śledziowych
- 1/2 szkl. majonezu
- 1/2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 12-18%
- 2 kiszone ogórki
- kilka grzybków marynowanych w occie
- 1/2 cebuli
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta cukru do smaku
- ewentualnie szczypiorek lub koperek do dekoracji
Jak przygotować śledzie w sosie tatarskim:
Śledzie moczymy przez kilka godzin, najlepiej w zalewie octowej lub w wodzie.
Wymoczone śledzie osuszamy i jeżeli nie zostały wymoczone w zalewie octowej można skropić je octem lub sokiem z cytryny.
Płaty kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę, ogórki kiszone i grzybki kroimy w małą kostkę.
Jeśli nie lubicie surowej cebuli lub jej zbyt ostrego smaku, można ją sparzyć wrzątkiem i odcedzić na sicie.
Majonez łączymy ze śmietaną oraz pokrojonymi warzywami, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie cukrem.
Śledzie pokrywamy sosem tatarskim i odstawiamy na kilka godzin do przemacerowania.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze