Łazanki z kapustą i grzybami


Łazanki z kapustą i grzybami to bardzo popularna postna potrawa, spożywana w okresie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia.

Odkąd pamiętam w moim rodzinnym domu robiło się je tradycyjnie.

Samodzielnie robiłyśmy z mamą domowe łazanki i do tego kapustę z suszonymi grzybami, uzbieranymi jesienią.

Osoby bardziej leniwe czy zabiegane mogą przygotować z kupnym makaronem typu łazanki, oczywiście smak nie będzie ten sam, ale będzie również bardzo smacznie.

Łazanki z kapustą i grzybami to dość uniwersalne danie, ponieważ można je przygotować w innym czasie, a niżeli w poście. Wystarczy dodać podsmażony wędzony boczek i smaczny obiad gotowy.

Pamiętajcie, aby użyć kapusty kiszonej, najlepiej z beczki, gdyż można się naciąć i zakupić kapustę kwaszoną octem.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.


Składniki na łazanki z kapustą i grzybami:

kapusta z grzybami:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka miodu, cukru lub erytrytolu

łazanki:

  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 8-10 łyżek ciepłej wody
  • szczypta soli


Jak przygotować łazanki z kapustą i grzybami:

Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy sól, i mieszamy, a następnie na środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka i dolewamy ciepłą wodę – na początek 8 łyżek.

Składniki mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto; jeśli jest za twarde dodajemy odrobinę wody.

Ciasto powinno być elastyczne, sprężyste i dość twardawe.

Podsypane ciasto mąką cienko wałkujemy, a następnie za pomocą radełka lub noża kroimy w kwadraciki lub romby.

Pozostawiamy na ściereczce podsypanej mąką do podeschnięcia.

Gotowe łazanki gotujemy w osolonym wrzątku, do wypłynięcia przez około 2 minuty.

Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 

Przystępujemy do przygotowania kapusty z grzybami.

Grzyby namaczamy na kilka godzin w wodzie, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wodę spod moczenia pozostawiamy.

Kapustę kiszoną lekko odciskamy, ale sok zachowujemy na później do doprawienia; kroimy na mniejsze kawałki, jeżeli jest długa, ale nie za drobno.

Do garnka wkładamy kiszoną kapustę, namoczone grzyby wraz z wodą spod moczenia, listki laurowe, ziele angielskie pieprz w ziarenkach, majeranek oraz kminek.

Wlewamy wodę, tak aby kapusta była zakryta lub nieco ponad poziom kapusty i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju; dodajemy do kapusty.

Na koniec sprawdzamy smak kapusty i w razie potrzeby dolewamy pozostawiony sok odciśnięty z kapusty.

Gotujemy jeszcze kilka minut, aby odparować kapustę.

Gotową kapustę z grzybami doprawiamy do smaku pieprzem, miodem/cukrem, ewentualnie solą.

Finalnie kapustę z grzybami mieszamy z ugotowanymi łazankami.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 125 kcal (100 g)
białka (B): 5,0 g
tłuszcze (T): 2,4 g
węglowodany (W): 19,9 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Shoty imbirowe na odporność

12-03-2022 

Kurczak duszony z warzywami po włosku

10-03-2022 

Yerba Mate - właściwości, rodzaje i przygotowanie

07-03-2022 

Komentarze

  • brak komentarzy