Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami to bardzo popularna postna potrawa, spożywana w okresie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia.
Odkąd pamiętam w moim rodzinnym domu robiło się je tradycyjnie.
Samodzielnie robiłyśmy z mamą domowe łazanki i do tego kapustę z suszonymi grzybami, uzbieranymi jesienią.
Osoby bardziej leniwe czy zabiegane mogą przygotować z kupnym makaronem typu łazanki, oczywiście smak nie będzie ten sam, ale będzie również bardzo smacznie.
Łazanki z kapustą i grzybami to dość uniwersalne danie, ponieważ można je przygotować w innym czasie, a niżeli w poście. Wystarczy dodać podsmażony wędzony boczek i smaczny obiad gotowy.
Pamiętajcie, aby użyć kapusty kiszonej, najlepiej z beczki, gdyż można się naciąć i zakupić kapustę kwaszoną octem.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na łazanki z kapustą i grzybami:
kapusta z grzybami:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 50 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku całego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka miodu, cukru lub erytrytolu
łazanki:
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 8-10 łyżek ciepłej wody
- szczypta soli
Jak przygotować łazanki z kapustą i grzybami:
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy sól, i mieszamy, a następnie na środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka i dolewamy ciepłą wodę – na początek 8 łyżek.
Składniki mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto; jeśli jest za twarde dodajemy odrobinę wody.
Ciasto powinno być elastyczne, sprężyste i dość twardawe.
Podsypane ciasto mąką cienko wałkujemy, a następnie za pomocą radełka lub noża kroimy w kwadraciki lub romby.
Pozostawiamy na ściereczce podsypanej mąką do podeschnięcia.
Gotowe łazanki gotujemy w osolonym wrzątku, do wypłynięcia przez około 2 minuty.
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Przystępujemy do przygotowania kapusty z grzybami.
Grzyby namaczamy na kilka godzin w wodzie, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wodę spod moczenia pozostawiamy.
Kapustę kiszoną lekko odciskamy, ale sok zachowujemy na później do doprawienia; kroimy na mniejsze kawałki, jeżeli jest długa, ale nie za drobno.
Do garnka wkładamy kiszoną kapustę, namoczone grzyby wraz z wodą spod moczenia, listki laurowe, ziele angielskie pieprz w ziarenkach, majeranek oraz kminek.
Wlewamy wodę, tak aby kapusta była zakryta lub nieco ponad poziom kapusty i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju; dodajemy do kapusty.
Na koniec sprawdzamy smak kapusty i w razie potrzeby dolewamy pozostawiony sok odciśnięty z kapusty.
Gotujemy jeszcze kilka minut, aby odparować kapustę.
Gotową kapustę z grzybami doprawiamy do smaku pieprzem, miodem/cukrem, ewentualnie solą.
Finalnie kapustę z grzybami mieszamy z ugotowanymi łazankami.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 125 kcal (100 g)
białka (B): 5,0 g
tłuszcze (T): 2,4 g
węglowodany (W): 19,9 g
******
Udostępnij na:
Komentarze