Sos mięsny z indyka do makaronu


Dzisiaj zapraszam Was na bardzo prosty, szybki, a zarazem smaczny sos do makaronu.

Idealny na szybki obiad, kiedy wracacie zmęczeni z pracy, dzieciaki stoją głodne z widelcami w drzwiach, a Wam skończyły się już pomysły na coś sytego i ciepłego.

Sos mięsny z indyka do makaronu można podać z dowolnym makaronem, ale pasuje także do ryżu, kasz, klusek, kopytek, a nawet z kawałkiem pieczywa.

Ja podaję najczęściej z makaronem spaghetti, bucatini, bavette.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na sos mięsny z indyka do makaronu (6 porcji):

  • 700 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki erytrytolu
  • sól himalajska lub morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki oliwy


Jak przygotować sos mięsny z indyka do makaronu:

Cebulę kroimy z kosteczkę i szklimy na oliwie.

Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i smażymy kilka sekund, uważając, aby się nie przypalił.

Następnie dodajemy mięso mielone, cały czas mieszając, rozdrabniamy za pomocą łopatki aż uzyskamy strukturę podobną do kruszonki, smażymy około 5-7 minut.

Dodajemy paprykę i seler naciowy pokrojone w kostkę, dalej przesmażamy do czasu aż warzywa lekko zmiękną, około 2 minut.

Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy erytrytol, oregano, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku.

Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut aż sos nabierze aromatu i nieco zgęstnieje.

Podajemy z ulubionym makaronem i listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 290 kcal (1 porcja)
białka (B): 25,6 g
tłuszcze (T): 13,9 g
węglowodany (W): 12,4 g          błonnik: 1,31 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy