Sos mięsny z indyka do makaronu
Dzisiaj zapraszam Was na bardzo prosty, szybki, a zarazem smaczny sos do makaronu.
Idealny na szybki obiad, kiedy wracacie zmęczeni z pracy, dzieciaki stoją głodne z widelcami w drzwiach, a Wam skończyły się już pomysły na coś sytego i ciepłego.
Sos mięsny z indyka do makaronu można podać z dowolnym makaronem, ale pasuje także do ryżu, kasz, klusek, kopytek, a nawet z kawałkiem pieczywa.
Ja podaję najczęściej z makaronem spaghetti, bucatini, bavette.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sos mięsny z indyka do makaronu (6 porcji):
- 700 g mięsa mielonego z indyka
- 1 czerwona papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża czerwona cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki erytrytolu
- sól himalajska lub morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- świeża bazylia
- 2 łyżki oliwy
Jak przygotować sos mięsny z indyka do makaronu:
Cebulę kroimy z kosteczkę i szklimy na oliwie.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i smażymy kilka sekund, uważając, aby się nie przypalił.
Następnie dodajemy mięso mielone, cały czas mieszając, rozdrabniamy za pomocą łopatki aż uzyskamy strukturę podobną do kruszonki, smażymy około 5-7 minut.
Dodajemy paprykę i seler naciowy pokrojone w kostkę, dalej przesmażamy do czasu aż warzywa lekko zmiękną, około 2 minut.
Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy erytrytol, oregano, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku.
Całość gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut aż sos nabierze aromatu i nieco zgęstnieje.
Podajemy z ulubionym makaronem i listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 290 kcal (1 porcja)
białka (B): 25,6 g
tłuszcze (T): 13,9 g
węglowodany (W): 12,4 g błonnik: 1,31 g
******
Udostępnij na:
Komentarze