Tarta z pomidorami

Uwielbiam tarty, zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej.

Dla mnie to comfort food, bo jest prosta w przygotowaniu, sprawdza się przy wielu okazjach, np. na obiad, kolację, lunch do pracy, na pikniku, na wycieczce oraz wszelkiego rodzaju imprezach domowych.

Dzisiaj tarta z pomidorami, których w tym roku mam sporo; zostałam nimi obdarowana przez mamę, teściową i siostrę.

Tarta smakuje wyśmienicie na ciepło zaraz po upieczeniu, ale i na zimno też daje radę!


Składniki na tartę z pomidorami:

ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (chlebowej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1/3 szkl. zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

farsz:

  • 2-3 pomidory
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować tartę z pomidorami:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zimne masło, zioła i zimną wodę.

Całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut.

W tym czasie cebulę kroimy i szklimy na oliwie, studzimy.

Do miski przekładamy jogurt, dodajemy jajka, wystudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła oraz przyprawy.

Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, tak by było większe od wielkości formy do tarty, a następnie wykładamy formę (Ø 26-28 cm), lekko dociskając.

Wlewamy masę jajeczno-jogurtową i układamy pomidory pokrojone w plastry, brzegi ciasta zawijamy do środka na farsz.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut – aż wierzch ładnie się zarumieni.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy