Tortille z kurczakiem i warzywami
Tortille to sposób na przygotowanie prostych i szybkich przekąsek imprezowych. Sprawdzą się także jako danie obiadowe, na lunch do pracy, piknik czy na kolację.
Dzisiaj wersja bardzo prosta z kurczakiem i warzywami, które najczęściej mam w lodówce. Taką też wersję tortilli najczęściej robię, bo nie ma w niej żadnej filozofii, a smakuje każdemu.
Składniki na tortille z kurczakiem i warzywami:
smażona pierś z kurczaka:
- filet z piesi kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy gyros
- sól himalajska
- pieprz
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
sos:
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1 ząbek czosnku
pozostałe składniki:
- gotowe placki tortilli – u mnie pełnoziarniste
- sałata lodowa
- pomidorki
- ogórek długi
- ogórki konserwowe
- papryka czerwona
- natka pietruszki – opcjonalnie
- sos chili – opcjonalnie
Jak przygotować tortille z kurczakiem i warzywami:
Pierś z kurczaka kroimy w plastry, przyprawiamy przyprawą gyros, solą i pieprzem, dodajemy olej i dokładnie kurczaka obtaczamy w mieszance przypraw i oleju.
Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania.
Po tym czasie kurczaka smażymy na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
Przygotowujemy sos z podanych składników, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Wszystkie warzywa dowolnie kroimy.
Tortille podgrzewamy na suchej patelni, piekarniku lub w kuchence mikrofalowej – zgodnie z opisem na opakowaniu.
Gdy mamy już przygotowane wszystkie składniki tortilli przystępujemy do komponowania i składania: ciepłe placki tortilli smarujemy sosem, wykładamy sałatę lodową, kawałki kurczaka, pokrojone warzywa, możemy skropić sosem chili i zwijamy w rulon lub składamy jak kopertę (zakładamy dół, a następnie boki placków).
Podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze