Truskawkowy torcik z patelni
Truskawkowy torcik z patelni powstał w mojej głowie jakiś czas temu.
Kilka razy pojedynczy omlet biszkoptowy zabierałam do pracy na śniadanie z dodatkiem waniliowego kvargu, przekrawałam go na pół i układałam jeden na drugi i zabierałam w pudełku.
Koleżankom mówiłam, że mam ciacho na śniadanie, bo tak wyglądało i wtedy zaświtał mi pomysł na tort z patelni.
Spody biszkoptowe są bezglutenowe i przygotowane z mąki kukurydzianej.
Jako krem kvarg waniliowy i do tego sezonowe, świeże i piękne truskawki.
Wygląda obłędnie, a smakuje o niebo lepiej!
Dodatkowo tort jest dietetyczny, idealny dla osób dbających o figurę czy będących na redukcji, bo kto powiedział, że dieta to kara?
Truskawkowy torcik z patelni można zjeść na śniadanie, na drugie śniadanie czy kolację, przekąskę, a nawet obiad.
Torcik przeważnie dzielę na 2 porcje jako duży posiłek, ale można przygotować 4 mniejsze i podać jako przekąskę czy drugie śniadanie. A jeśli chcecie to można podzielić na 3 porcje – w zależności od dziennego zapotrzebowania na kcal i makroskładniki.
Na zdjęciu ciasto podzieliłem na 4 porcje.
Torcik z patelni to także propozycja dla osób, które nie posiadają piekarnika lub nie mają zdolności kulinarnych i boją się piec.
Idealny także podczas upałów, gdy mamy ochotę na pyszne ciasto, a nie chcemy odpalać piekarnika, żeby dodatkowo nie ogrzewać i tak skwarnego powietrza.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne.
Składniki na truskawkowy torcik z patelni:
biszkopt:
- 4 jajka “L”
- 70 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
dodatkowo:
- 400 g serka typu skandynawskiego Kvarg o smaku waniliowym
- 450 g świeżych truskawek
- 2 łyżki dżemu truskawkowego 100% owoców bez cukru
- 2 łyżki erytrytolu (opcjonalnie – jeśli lubicie bardziej słodko)
do nasączenia:
- przegotowana woda z sokiem z cytryny 1:1
Jak przygotować truskawkowy torcik z patelni:
Jajka wybijamy do wysokiej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Ubijamy długo, około 5-6 minut aż masa będzie puszysta i jasna.
Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i delikatnie mieszamy, aby masa nam nie opadła.
Smażymy dwa spody biszkoptowe.
Połowę masy wylewamy na delikatnie rozgrzaną, suchą patelnię z nieprzywierającą powierzchnią (u mnie Ø 20 cm, może być nieco większa, ale wyjdzie niższy), przykrywamy szklaną pokrywką i smażymy na małym ogniu przez około 5-6 minut.
Gdy zobaczymy przez pokrywkę, że omlet już jest gotowy, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy kilkanaście sekund, maksymalnie do pół minuty.
Dłuższe smażenie omletu spowoduje, że stanie się suchy.
Usmażone spody biszkoptowe odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kvarg przekładamy do miski i chwilę ubijamy z dodatkiem erytrytolu, wystarczy kilka sekund, chodzi o to, aby serek stał się lekko puszysty. Można oczywiście pominąć tą czynność, ale warto lekko go napowietrzyć.
Spody biszkoptowe w tym momencie możemy nasączyć wodą z cytryną.
Pierwszy spod torcika układamy na talerzu czy parterze, smarujemy 1 łyżką dżemu truskawkowego, połową kvargu waniliowego.
Kilka umytych truskawek bez szypułek kroimy w plasterki o grubości około 5 mm i układamy w rozetkę, tak aby lekko na siebie nachodziły.
Układamy drugi spód, smarujemy resztą dżemu i kvargu.
Na wierzchu układamy w rozetkę przekrojone na pół truskawki z szypułkami.
Przed podaniem warto krótko schłodzić.
Smacznego!
Moja rada:
Spody warto nasączyć, co wzbogaci smak tortu, mieszaniną soku z cytryny z przegotowaną wodą w proporcji 1:1.
Jeśli Wasza patelnia nie jest pierwszej “młodości” i nieco przywiera, to podpowiem Wam mój prosty trik: z papieru do pieczenia wycinamy okrąg wielkości spodu patelni, układamy na delikatnie rozgrzanej patelni i wlewamy masę. Gdy biszkopt przewrócimy na drugą stronę, zdejmujemy papier i chwilę dosmażamy. Dzięki temu Wasz omlet nie przywrze i będzie pięknie się prezentował.
******
kalorie (kcal): 254 kcal (1/4 tortu)
białka (B): 19,2 g
tłuszcze (T): 6,3 g
węglowodany (W): 30,0 g błonnik: 2,03 g
******
Udostępnij na:
Komentarze