Wegańskie gofry jaglano-bananowe
Wegańskie gofry jaglano-bananowe.
Idealne na śniadanie, deser lub obiad na słodko, sprawdzą się także na kolację lub przekąskę.
Można je zabrać w pudełku do szkoły lub pracy, a także na piknik czy wycieczkę rowerową.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi owocami lub przesmażonymi, kremami/pastami bez dodatku cukru i oleju palmowego, np. kokosowym czy orzechowym.
Świetnie smakują z bitą śmietanką kokosową lub syropem klonowym.
Wegańskie gofry jaglano-bananowe przygotowane zostały z myślą o osobach, które nie tolerują lub nie używają produktów odzwierzęcych, np. mleka i jaj.
Nie zawierają także cukru.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne.
Składniki na wegańskie gofry jaglano-bananowe (5 szt.):
- 150 g mąki jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g (3 łyżki) oleju kokosowego lub rzepakowego
- 1 duży dojrzały banan (120 g)
- 1 szkl. mleka roślinnego, np. sojowego
dodatkowo:
- borówki
- krem kokosowy
Jak przygotować wegańskie gofry jaglano-bananowe:
Rozgrzewamy gofrownicę.
Do miski wsypujemy mąkę jaglaną, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Pieczemy gofry na bardzo rozgrzanej gofrownicy przez około 3-5 minut – w zależności od mocy urządzenia, zgodnie z instrukcją producenta.
Ciasto nalewamy chochelką i wypukłą częścią łyżki rozprowadzamy po całej kratkowanej powierzchni dolnej płytki grzewczej, zamykamy urządzenie.
Gofry będą gotowe, gdy para wodna już przestanie wydobywać się lub widoczne ograniczy się jej ilość.
Upieczone gofry odstawiamy na kratkę do wystudzenia, dzięki czemu będą chrupiące.
Podajemy, np. z kremem kokosowym i borówkami.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 198 kcal (1 porcja)
białka (B): 5,0 g
tłuszcze (T): 7,3 g
węglowodany (W): 28,9 g błonnik: 1,75 g
******
Udostępnij na:
Komentarze