Boczniaki a la schabowy


Boczniaki a’la schabowy to propozycja na wegetariański obiad.

Są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i smakują jak najlepszy na świecie schabowy!

Moim sekretem jest przyprawa do gyrosa/kebaba, dzięki której boczniaki smakują jak prawdziwy schabowy.

Najlepiej wybrać przyprawę o naturalnym składzie, bez glutaminianu sodu.

Takie oszukane schabowe były robione w moim rodzinnym domu, były przygotowywane z boczniaków lub kani i smakowały jak mięso.

Pamiętajcie, że aby panierka wyszła chrupiąca należy panierować bezpośrednio przed smażeniem.

Nie jest to danie dietetyczne ani fit, ale czasami można nieco poluźnić pasek i pokusić się o zjedzenie kotleta w panierce.

Boczniaki a’la schabowy podałam z kaszą kuskus i surówką z pomidorów, ogórków, papryki, czerwonej cebuli, kukurydzy i ziół.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne.


Składniki na boczniaki a’la schabowy:

  • 250 g boczniaków (najlepiej dużych kapeluszy)
  • 2 jajka”L”
  • ok. 30 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • ok. 80 g bułki tartej
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • ok. 3 łyżeczek przyprawy do kebaba/gyrosa
  • olej rzepakowy do smażenia – ok. 100 ml


Jak przygotować boczniaki a’la schabowy:

Boczniaki oczyszczamy przy pomocy pędzelka, ewentualnie krótko płuczemy pod bieżącą wodą, ale nie moczymy.

Następnie oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kebaba/gyrosa.

Przygotowujemy składniki do panierowania: w jednej misce rozkłócamy jajka, w drugiej łączymy mąkę z odrobiną soli, pieprzu i 1 łyżeczką przyprawy do kebaba/gyrosa, w trzeciej umieszczamy bułkę tartą.

Boczniaki kolejno panierujemy w mące z przyprawami, rozmąconyn jajku i bułce tartej, nadmiar panierki strzepujemy.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na patelni powinna być ok. 0,5 cm warstwa oleju.

Po usmażeniu możemy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 204 kcal (100 g)
białka (B): 6,6 g
tłuszcze (T): 12,1 g
węglowodany (W): 18,2 g błonnik: 3,74 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy