Boczniaki a la schabowy
Boczniaki a’la schabowy to propozycja na wegetariański obiad.
Są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i smakują jak najlepszy na świecie schabowy!
Moim sekretem jest przyprawa do gyrosa/kebaba, dzięki której boczniaki smakują jak prawdziwy schabowy.
Najlepiej wybrać przyprawę o naturalnym składzie, bez glutaminianu sodu.
Takie oszukane schabowe były robione w moim rodzinnym domu, były przygotowywane z boczniaków lub kani i smakowały jak mięso.
Pamiętajcie, że aby panierka wyszła chrupiąca należy panierować bezpośrednio przed smażeniem.
Nie jest to danie dietetyczne ani fit, ale czasami można nieco poluźnić pasek i pokusić się o zjedzenie kotleta w panierce.
Boczniaki a’la schabowy podałam z kaszą kuskus i surówką z pomidorów, ogórków, papryki, czerwonej cebuli, kukurydzy i ziół.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne.
Składniki na boczniaki a’la schabowy:
- 250 g boczniaków (najlepiej dużych kapeluszy)
- 2 jajka”L”
- ok. 30 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- ok. 80 g bułki tartej
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- ok. 3 łyżeczek przyprawy do kebaba/gyrosa
- olej rzepakowy do smażenia – ok. 100 ml
Jak przygotować boczniaki a’la schabowy:
Boczniaki oczyszczamy przy pomocy pędzelka, ewentualnie krótko płuczemy pod bieżącą wodą, ale nie moczymy.
Następnie oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kebaba/gyrosa.
Przygotowujemy składniki do panierowania: w jednej misce rozkłócamy jajka, w drugiej łączymy mąkę z odrobiną soli, pieprzu i 1 łyżeczką przyprawy do kebaba/gyrosa, w trzeciej umieszczamy bułkę tartą.
Boczniaki kolejno panierujemy w mące z przyprawami, rozmąconyn jajku i bułce tartej, nadmiar panierki strzepujemy.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Na patelni powinna być ok. 0,5 cm warstwa oleju.
Po usmażeniu możemy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 204 kcal (100 g)
białka (B): 6,6 g
tłuszcze (T): 12,1 g
węglowodany (W): 18,2 g błonnik: 3,74 g
******
Udostępnij na:
Komentarze