Waniliowe ciasto ze świeżą żurawiną

Zapraszam Was na przepyszne ciasto waniliowe z dodatkiem świeżej żurawiny.

Ciasto jest wilgotne, waniliowe, słodkie i z kwaskowatymi żurawinami komponuje się wspaniale, smaki się równoważą.

Ciasto prezentuje się iście świątecznie, niczym oprószone białym śniegiem.
Może upieczenie takie na święta?


Składniki na waniliowe ciasto ze świeżą żurawiną:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szkl. kwaśniej śmietany 18%
  • 3/4 szkl. cukru pudru trzcinowego (ja zmieliłam w młynku zwykły cukier trzcinowy)
  • 1/2 szkl. mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g świeżej żurawiny
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Jak przygotować waniliowe ciasto ze świeżą żurawiną:

Mleko i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż masło się rozpuści, odstawiamy do lekkiego przestudzenia, mieszanka powinna być lekko ciepła.

Jajka roztrzepujemy z cukrem pudrem.

Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz śmietanę i dalej mieszamy trzepaczką.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiewamy.

Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki i mieszamy dokładnie trzepaczką. 

Dolewamy 1/3 ciepłą mieszankę mleczno-maślaną i dokładnie mieszamy.

Powtarzamy czynność na przemiennie aż do wyczerpania składników. 

Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (wym. 23×33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu równomiernie rozkładamy umytą i osuszoną świeżą żurawinę.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 175-180°C.

Ciasto studzimy po upieczeniu.

Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Jaglanka z chia i granatem

03-08-2017 

Ciasto Malinowa chmurka

16-07-2017 

Koktajl truskawkowo-pomarańczowy

14-07-2017 

Komentarze

  • brak komentarzy