Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Zapraszam Was na ulubione przez moją rodzinę paszteciki, które przygotowuję głównie na Wigilię czy Sylwestra jako przekąskę, ale chętnie zjadamy je w ciągu roku.
Idealnie smakują podane na gorąco, wyjęte prosto z piekarnika są chrupiące i pysznie smakują z czerwonym barszczykiem.
Nie powinno ich zabraknąć na wigilijnym stole.
Składniki na drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami (na ok. 45-50 szt):
ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 60 g świeżych drożdży
- 240 g margaryny
- 9 łyżek mleka
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 1/3 łyżeczki kminku całego
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta cukru
- 1 łyżka oleju
dodatkowo:
- 1 jajko do smarowania
Jak przygotować drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami:
Zaczynamy od przygotowania farszu.
Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, najlepiej na całą noc.
Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, dodajemy lekko przesiekane namoczone grzyby wraz z wodą spod moczenia, dolewamy wody, tyle, aby kapusta była lekko zakryta.
Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i kminek.
Gotujemy do miękkości kapusty, około 1 godziny.
Cebulę kroimy z drobną kosteczkę i szklimy na łyżce oleju.
Dodajemy do kapusty, która powinna być odparowana.
Dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku pieprzem świeżo mielonym i szczyptą cukru, ewentualnie solą.
Odstawiamy do wystudzenia, wyjmując uprzednio listek laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Przygotowujemy ciasto na paszteciki.
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier,mieszamy aż się cukier i drożdże rozpuszczą.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
Dodajemy margarynę i całość siekamy dużym nożem.
Dolewamy rozpuszczone w mleku drożdże i łączymy wszystkie składniki, szybko i dokładnie zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,3-0,5 cm i kroimy na prostokąty o wymiarach 6×8 cm.
Na środku każdego prostokąta z ciasta układamy po łyżce farszu, zlepiamy końce, układamy zlepieniem do spodu, na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złociste z wierzchu.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Moja rada:
Paszteciki można przygotować wcześniej: upiec, przechować w lodówce czy zamrozić, a następnie odgrzać w piekarniku w temperaturze 180°C przez kilka minut aż staną się gorące i chrupiące.
Udostępnij na:
Komentarze