Syrop piernikowy do kawy i deserów
Zapraszam Was na pyszny syrop do kawy, którym raczę gości podczas świąt.
Bardzo prosty do przygotowania, w zaledwie kilka minut.
Aromatyczny i korzenny syrop, który z kawą latte smakuje zimowo i świątecznie.
Składniki na syrop piernikowy do kawy i deserów:
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. cukru – ja używam trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej – przepis tutaj
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak przygotować syrop piernikowy do kawy i deserów:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, cynamon, imbir i przyprawę piernikową (nie używajcie kupnej, bo ona może zawierać mąkę, która zepsuje syrop).
Stawiamy na średni gaz, co jakiś czas mieszając, czekamy aż się zagotuje.
Zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy dalej, co jakiś czas mieszając, aż syrop odparuje i zgęstnieje – trwa to około 10-15 minut.
Syrop powinien mieć konsystencję syropu malinowego.
Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy.
Przelewamy do szklanej buteleczki lub słoika.
Przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy.
Smacznej kawy!
Udostępnij na:
Komentarze