Waniliowe ciasto ze świeżą żurawiną
Zapraszam Was na przepyszne ciasto waniliowe z dodatkiem świeżej żurawiny.
Ciasto jest wilgotne, waniliowe, słodkie i z kwaskowatymi żurawinami komponuje się wspaniale, smaki się równoważą.
Ciasto prezentuje się iście świątecznie, niczym oprószone białym śniegiem.
Może upieczenie takie na święta?
Składniki na waniliowe ciasto ze świeżą żurawiną:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 szkl. kwaśniej śmietany 18%
- 3/4 szkl. cukru pudru trzcinowego (ja zmieliłam w młynku zwykły cukier trzcinowy)
- 1/2 szkl. mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 g świeżej żurawiny
- cukier puder do oprószenia ciasta
Jak przygotować waniliowe ciasto ze świeżą żurawiną:
Mleko i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż masło się rozpuści, odstawiamy do lekkiego przestudzenia, mieszanka powinna być lekko ciepła.
Jajka roztrzepujemy z cukrem pudrem.
Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz śmietanę i dalej mieszamy trzepaczką.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiewamy.
Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki i mieszamy dokładnie trzepaczką.
Dolewamy 1/3 ciepłą mieszankę mleczno-maślaną i dokładnie mieszamy.
Powtarzamy czynność na przemiennie aż do wyczerpania składników.
Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (wym. 23×33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu równomiernie rozkładamy umytą i osuszoną świeżą żurawinę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 175-180°C.
Ciasto studzimy po upieczeniu.
Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze