Zrolowana tarta z cukinią i boczkiem
Dzisiaj zapraszam Was na efektownie prezentującą się kruchą tartę z cukinią i boczkiem.
Cukinia cały czas jest w atrakcyjnej cenie i warto przygotować kilka dań z jej użyciem, a taka tarta ze zrolowanej cukinii może być czymś nowym na Waszym stole.
Oczywiście tartę możecie przygotować bez boczku, ale moja męska część rodziny lubi dodatek mięsny.
Składniki na zrolowaną tartę z cukinią i boczkiem:
kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szkl. zimnej wody
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
farsz:
- 3 małe cukinie
- 120 g wędzonego boczku
- 300 ml kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1-2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
Jak przygotować zrolowaną tartę z cukinią i boczkiem:
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło, sól, tymianek i zimną wodę, siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę do tarty (śr. 28 cm), lekko dociskając do formy.
Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy papier do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę/groch lub specjalne kulki do pieczenia (zapobiegnie to rośnięciu ciasta podczas pieczenia).
Pieczemy w 180°C przez 15 minut.
Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw kroimy wzdłuż w długie, cienkie plastry, boczek także kroimy w cienkie plastry (najlepiej przy użyciu krajalnicy, można o to poprosić w sklepie).
Cukinię rolujemy na przemian co kilka rzędów z boczkiem, zaczynając od środka tarty.
Jajka rozbijamy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Masę wylewamy na tartę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut – aż masa śmietanowo-jajeczna zgęstnieje.
Smacznego!
P.S. po upieczeniu może zdarzyć się, że tarta najdzie wodą z cukinii, wtedy wystarczy delikatnie tartę przechylić i odlać powstały sok.
Udostępnij na:
Komentarze