Zupa z zielonej soczewicy
Niestety pogoda znowu mnie zaskoczyła, ale w sumie mamy kwiecień, a jak mówi stare przysłowie: “kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata”.
Wczoraj rano za oknem był śnieg, nie zaspy, ale jednak i temperatura sporo spadła, więc przygotowałam gęstą, treściwą i rozgrzewającą zupę z zielonej soczewicy i z tego, co akurat znalazłam pod ręką.
Składniki na zupę z zielonej soczewicy:
- 300 g suchej zielonej soczewicy
- 4 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1,5 cm plaster selera
- 1 kg ziemniaków
- garść jarmużu
- zielona część pora
- 4 łyżki ekologicznego koncentratu bulionu wołowego – opcjonalnie
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 czubata łyżeczka oregano suszonego
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta chili
- natka pietruszki
Jak przygotować zupę z zielonej soczewicy:
Soczewicę płuczemy na sicie, przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą – ok.2,5 l, gotujemy około 20 minut.
Gdy soczewica będzie na wpół miękka dodajemy obrane i pokrojone warzywa (ziemniaki w kostkę, marchewka, korzeń pietruszki i seler w plastry, por w półplasterki, jarmuż nieco przesiekany), liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz ewentualnie bulion i gotujemy do miękkości jarzyn.
Gdyby okazało się, że wody jest za mało dolewamy przegotowanej gorącej wody.
Na koniec zupę doprawiamy papryką, oregano i chili oraz solą i pieprzem do smaku, gotujemy jeszcze przez 10-15 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze