Schab po sztygarsku
Schab po sztygarsku to danie kuchni polskiej, regionalnej, a dokładniej śląskiej.
To pyszny sposób na podanie schabu pieczonego.
Schab sztygara, bo też tak się o nim mówi, nadziany jest dobrą, wędzoną kiełbasą, podawany z aromatycznym sosem z dodatkiem cebuli i kminku, który daje niepowtarzalnego smaku i aromatu całej potrawie.
Moi rodzice, choć nie jesteśmy Ślązakami, często przygotowywali w ten sposób schab.
Pamiętam, że mama miała ten przepis z kolekcji kartek pocztowych z przepisami, kiedyś takie były wydawane, w latach 80. i raz na jakiś czas piekła go razem z tatą, jak oczywiście dostało się na kartki kawałek schabu.
Przepis, który Wam podaję, już kiedyś publikowałam na starym blogu na początku 2013 r.
Przedstawiam go w wersji właśnie z przepisów z kartek pocztowych, tak jak przygotowywali go moi rodzice.
Także nie trzeba mieszkać na Śląsku by zasmakować tego specjału!
Tradycyjnie schab po sztygarsku podajemy z kluskami śląskimi z dziurką i modrą kapustą, ale oczywiście można podać z kaszą, ziemniakami, kopytkami czy frytkami oraz dowolną surówką, np. z buraków.
Składniki na schab po sztygarsku:
- ok. 1 – 1,2 kg świeżego schabu bez kości
- kiełbasa długości schabu, np. śląska
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka całego kminku
- 1,5 łyżeczki soli
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 1 łyżki mąki pszennej
- 1-2 łyżki oleju lub smalcu do smażenia
Jak przygotować schab po sztygarsku:
Schab myjemy, osuszamy, a następnie układamy płasko na desce i ostrym nożem wykonujemy pośrodku mięsa nacięcie, tak aby przebić się na drugi koniec mięsa. Delikatnie poszerzamy powstały tunel.
W nacięcie wsadzamy kiełbasę, a następnie obwiązujemy białą bawełnianą nitką lub sznurkiem, aby mięso po upieczeniu zachowało ładny kształt.
Czosnek rozcieramy ze szczyptą soli na pastę.
Mięso nacieramy roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, papryką i kminkiem, odstawiamy do lodówki do zamarynowania na około 2 godziny.
Po tym czasie mięso delikatnie oprószamy mąką.
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej i obsmażamy schab z każdej strony na lekko rumiany kolor.
Przekładamy mięso wraz z sokami z patelni do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą lub delikatnym bulionem (ok. 1/2 szkl.) i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
Naczynie ze schabem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180°C i pieczemy przez około 1,5 godziny pod przykryciem, co jakiś czas polewając sosem, który powstaje podczas pieczenia, a w razie potrzeby dolewając nieco wody, która wyparowała.
Upieczone mięso odkładamy na chwilę by odpoczęło.
W tym czasie do sosu, który powstał podczas pieczenia dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i zagotowujemy.
Sos finalnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mięso kroimy ostrym nożem na plastry i podajemy z sosem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze