Babeczki francuskie z warzywami i kurczakiem
Babeczki z ciasta francuskiego z warzywami i kurczakiem to pomysł na szybką i prostą przystawkę na ciepło na Sylwestra, karnawał i domowe imprezy, np. urodziny, imieniny czy jakąkolwiek inną domówkę.
Do przygotowania takich babeczek wystarczy płat ciasta francuskiego, pierś z kurczaka, odrobina żółtego sera i ulubiona mrożonka warzywna.
To wszystko, aby wyczarować coś fajnego w kuchni.
Waszym gościom na pewno przypadną do gustu.
Serdecznie zapraszam!
Składniki na babeczki francuskie z warzywami i kurczakiem:
- 1 płat ciasta francuskiego – ja przygotowałam z dużej porcji XXL 300 g
- ok. 300 g fileta z piersi kurczaka
- 750 g mrożonej mieszanki warzywnej – u mnie marchew, groszek, pieczarki, kukurydza, cebulka perłowa, czerwona papryka
- 50 g żółtego sera
- 2 łyżeczki przyprawy do drobiu bez soli i cukru – u mnie KWB Food by Alicja Janowicz
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy
- opcjonalnie szczypiorek do podania
Jak przygotować babeczki francuskie z warzywami i kurczakiem:
Zaczynamy od przygotowania farszu do babeczek.
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, a następnie przyprawiamy przyprawą do drobiu, solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnią wlewamy oliwę i przesmażamy mięso z kurczaka.
Gdy mięso będzie lekko rumiane dodajemy mrożonkę warzywną oraz mieloną paprykę i oregano, przesmażamy około 10 minut, aż warzywa stracą surowość, ale nadal będą jędrne i chrupiące.
Na koniec farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie schłodzony płat ciasta francuskiego rozwijamy i za pomocą ostrego noża lub radełka dzielimy na 12 kwadratów – najpierw kroimy ciasto wzdłuż na 3 płaty, a następnie wszerz na 4 części.
Z papieru do pieczenia wycinamy 12 kwadratów – papilotek o boku ok. 10x10cm i wykładamy nimi dołki formy do pieczenia muffin.
W dołki formy wyłożonych papilotkami wkładamy ciasto francuskie tworząc koszyczki, dociskamy dno i boki do formy.
Do koszyczków z ciasta francuskiego wykładamy farsz warzywny z kurczakiem i posypujemy startym żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub w 220°C bez termoobiegu przez około 20 minut aż ciasto się zarumieni, a ser zapiecze.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Możemy podać z sosem, np. czosnkowym lub ketchupem.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką KWB Food by Alicja Janowicz.
Udostępnij na:
Komentarze