Bajaderki
Przepyszne i dziecinnie proste w wykonaniu ciastka bez pieczenia, do przygotowania których można użyć resztek ciast, babeczek lub zakalców.
Szczególnie teraz po świętach zostają nam resztki ciast, których aż żal wyrzucić i dlatego pamiętajmy o zasadzie ekonomia – gastronomia, nic się w naszej kuchni nie marnuje!
Do przygotowania bajaderek można użyć przeróżnych ciast, biszkoptów białych i kakaowych, dowolnych bakalii, dowolnych dżemów, marmolad, masła orzechowego czy kremów czekoladowych, orzechowych – to co mamy w domu, a pozwoli nam skleić masę. Ciasta także w dowolnej ilości, czyli to co nam zostało i to co mamy w spiżarce do wykorzystania, nie musicie się ściśle trzymać proporcji – ja w zasadzie robię je “na oko” i z tego co aktualnie mam, zwłaszcza resztek dżemów, masła orzechowego, bakalii, herbatników czy innych ciastek.
Najlepiej smakują po schłodzeniu.
Składniki na bajaderki:
- ok. 400 g ciast, ciastek, muffin białych lub kakaowych – mogą to być resztki lub zakalce, ale bez kremów, żelatyny i owoców
- ok. 100 g herbatników
- 1/3 szkl. cukru lub erytrytolu
- 1/3 szkl. mleka
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
- 2 łyżki kremu czekoladowo – orzechowego typu nutella
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki powideł, dżemu lub marmolady – u mnie powidła śliwkowe
- 1/2 szkl. posiekanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, wiórki kokosowe, suszone owoce, rodzynki)
- kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego
- 2-3 łyżki ciemnego rumu (opcjonalnie)
polewa:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej/deserowej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- orzechy, płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do obtoczenia
Jak przygotować bajaderki:
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z mlekiem i cukrem, studzimy.
Resztki ciast kruszymy, dodajemy pokruszone herbatniki, posiekane orzechy włoskie, migdały, wiórki kokosowe, suszone owoce, rodzynki.
Dodajemy kakao gorzkie, krem typu nutella, masło orzechowe, dżem, aromat, rum i wystudzone masło z mlekiem i cukrem.
Wszystko ze sobą dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą.
Z masy toczymy w dłoniach kulki dowolnej wielkości i odstawiamy.
W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem.
Gotowe kulki maczamy w polewie i obtaczamy w posiekanych orzechach, płatkach migdałowych i wiórkach kokosowych.
Gotowe bajaderki możemy powkładać do papierowych papilotek.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze