Babeczki francuskie z warzywami i kurczakiem


Babeczki z ciasta francuskiego z warzywami i kurczakiem to pomysł na szybką i prostą przystawkę na ciepło na Sylwestra, karnawał i domowe imprezy, np. urodziny, imieniny czy jakąkolwiek inną domówkę.

Do przygotowania takich babeczek wystarczy płat ciasta francuskiego, pierś z kurczaka, odrobina żółtego sera i ulubiona mrożonka warzywna.

To wszystko, aby wyczarować coś fajnego w kuchni.

Waszym gościom na pewno przypadną do gustu.

Przypominam Wam także o rabacie -10% na zakupy w sklepie Alicja Janowicz Fitness Motivation, gdzie możecie zakupić najnowsze produkty KWB, np. bezglutenowe mąki, ekspandowane żyto i proso, płatki jaglane, kasze, masło ghee, przyprawy bez soli i cukru, erytrytol, sól himalajską, herbatki owocowo-ziołowe, musy z dyni, pasty orzechowe i fit kremy, sosy 0 kcal, super foods – nasiona chia, komosa ryżowa czarna i czerwona, suplementy, odżywki białkowe, a także sprzęt sportowy, m.in. gumy oporowe, maty treningowe, rękawiczki czy skarpetki treningowe.

Wystarczy podczas zakupów w koszyku wpisać kod kuchnia10.

Serdecznie zapraszam!


Składniki na babeczki francuskie z warzywami i kurczakiem:

  • 1 płat ciasta francuskiego – ja przygotowałam z dużej porcji XXL 300 g
  • ok. 300 g fileta z piersi kurczaka
  • 750 g mrożonej mieszanki warzywnej – u mnie marchew, groszek, pieczarki, kukurydza, cebulka perłowa, czerwona papryka
  • 50 g żółtego sera
  • 2 łyżeczki przyprawy do drobiu bez soli i cukru – u mnie KWB Food by Alicja Janowicz
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie szczypiorek do podania


Jak przygotować babeczki francuskie z warzywami i kurczakiem:

Zaczynamy od przygotowania farszu do babeczek.

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, a następnie przyprawiamy przyprawą do drobiu, solą i pieprzem.

Na rozgrzaną patelnią wlewamy oliwę i przesmażamy mięso z kurczaka.

Gdy mięso będzie lekko rumiane dodajemy mrożonkę warzywną oraz mieloną paprykę i oregano, przesmażamy około 10 minut, aż warzywa stracą surowość, ale nadal będą jędrne i chrupiące.

Na koniec farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

W tym czasie schłodzony płat ciasta francuskiego rozwijamy i za pomocą ostrego noża lub radełka dzielimy na 12 kwadratów – najpierw kroimy ciasto wzdłuż na 3 płaty, a następnie wszerz na 4 części.

Z papieru do pieczenia wycinamy 12 kwadratów – papilotek o boku ok. 10x10cm i wykładamy nimi dołki formy do pieczenia muffin.

W dołki formy wyłożonych papilotkami wkładamy ciasto francuskie tworząc koszyczki, dociskamy dno i boki do formy.

Do koszyczków z ciasta francuskiego wykładamy farsz warzywny z kurczakiem i posypujemy startym żółtym serem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub w 220°C bez termoobiegu przez około 20 minut aż ciasto się zarumieni, a ser zapiecze.

Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Możemy podać z sosem, np. czosnkowym lub ketchupem.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką KWB Food by Alicja Janowicz.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Zupa krem z kalafiora

19-06-2017 

Sałatka quinoa z wędzonym łososiem

17-06-2017 

Kotlety brokułowe

05-06-2017 

Komentarze

  • brak komentarzy