Bakłażany faszerowane czerwoną soczewicą
Zapraszam Was na danie wegetariańskie, a nawet wegańskie (zastępując jogurt naturalny wegańskim).
Bardzo lubię faszerowane warzywa, bo dają szerokie pole do popisu, można je w zasadzie nadziewać wszystkim, poczynając od kasz/ryżu, poprzez inne warzywa, kończąc na mięsie.
Dzisiaj wersja bezmięsna, wegetariańska, ale bardzo smaczna o dość dużej zawartości białka.
Bakłażany nafaszerowałam upieczonym miąższem z wydrążonych bakłażanów, czerwoną soczewicę, która jest bardzo szybka z obróbce, cebulą, czosnkiem i przyprawami – głównie papryką, chili i kminem rzymskim, na lekką nutę indyjską.
Oczywiście podajemy ze sporą ilością świeżej natki pietruszki i prostym sosem jogurtowym.
Zapraszam zatem po przepis!
Składniki na bakłażany faszerowane czerwoną soczewicą:
- 3 bakłażany
- 1,5 szkl. suchej czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta chili
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- natka pietruszki
- 1-2 łyżki oliwy
sos jogurtowy:
- małe opakowanie naturalnego jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli morskiej
Jak przygotować bakłażany faszerowane czerwoną soczewicą:
Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, nacinamy na krzyż i solimy.
Odstawiamy na około 15 minut, a następnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości – około 10 minut, odcedzamy.
Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wydrążamy miąższ, dość drobno kroimy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony miąższ z bakłażanów, ugotowaną soczewicę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Farszem nadziewamy wydrążone połówki bakłażanów.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180°C.
Podajemy polane sosem jogurtowym i posypujemy sporą ilością natki pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze