Mus czekoladowy z awokado
Słodki czekoladowy deser wcale nie musi być niezdrowy, a wręcz przeciwnie może być bardzo zdrowy, a przy tym naprawdę smaczny.
Przygotowałam mus czekoladowy z awokado, bez cukru i jajek, wegetariański, bezglutenowy.
Mojej rodzinie bardzo smakował, mimo iż posiadał w składzie maziste, tłustawe awokado, to w smaku jest niewyczuwalne, a deser smakuje wyjątkowo.
Składniki na mus czekoladowy z awokado (4 porcje):
- 2 dojrzałe awokado
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 100 g schłodzonej gorzkiej czekolady – u mnie 74 %
- 3-4 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki śmietany kremówki
Jak przygotować mus czekoladowy z awokado:
Awokado pozbawiamy pestki i wydrążamy miąższ.
Schłodzoną wcześniej w lodówce czekoladę ścieramy na tarce.
Wszystkie składniki deseru umieszczamy w kielichu malaksera i miksujemy na gładki mus.
Przekładamy do szklaneczek i schładzamy w lodówce przez około 15-20 minut.
Podajemy z owocami sezonowymi lub/i startą gorzką czekoladą, ewentualnie sam bez dodatków.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze