Bezglutenowe placki z cukinii i marchewki z kurkumą i curry
Zapraszam na przepyszne bezglutenowe placki z cukinii i marchewki z kurkumą i curry.
Idealne na obiad, ciepłą kolację czy na lunch do pracy i szkoły zabrane w pudełku.
Bardzo proste w przygotowaniu i w niedługim czasie.
Połączenie cukinii i marchewki to bardzo smaczne połączenie i zachęcam Was do przygotowania takich placków, które podałam z bardzo prostym sosem śmietankowym z suszonym czosnkiem, który jest mniej wyczuwalny i nie pachnie, więc śmiało można zjeść przed spotkaniem.
Placki są w wersji bezglutenowej, do których użyłam mąki kukurydzianej, dzięki czemu są zwarte i nie rozlatują się, a poza tym wychodzą złociste i chrupiące.
Serdecznie zapraszam!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na bezglutenowe placki z cukinii i marchewki z kurkumą i curry:
- 1,2 kg cukinii – ok. 3-4 nieduże sztuki
- 4 marchewki – ok. 400 g
- 6-8 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
- 6 jajek “M”
- 2 czubate łyżeczki suszonej cebuli (grysu) – u mnie marki KWB Food by Alicja Janowicz
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- olej rzepakowy do smażenia
sos:
- 2 czubate łyżki serka śmietankowego
- 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (lub 1 duży ząbek świeżego)
- sól himalajska
Jak przygotować bezglutenowe placki z cukinii i marchewki z kurkumą i curry:
Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na dużych oczkach, a następnie lekko solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściła sok.
Po tym czasie cukinię starannie odciskamy z powstałego soku.
Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Starte warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, mąkę, wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy i od razu przystępujemy do smażenia.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
W czasie, gdy placki się nam smażą przygotowujemy sos.
Do miseczki przekładamy serek śmietankowy i jogurt, dodajemy czosnek i sól do smaku, dokładnie mieszamy aż uzyskamy gładką masę.
Usmażone placki z cukinii i marchewki podajemy z sosem śmietankowym.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką KWB FOOD by Alicja Janowicz.
Udostępnij na:
Komentarze
Polecam bardzo smaczne..
Dziękuję bardzo, cieszę się, że smakowały 😀