Włoska zupa minestrone z cukinią, papryką i brokułem
Włoska zupa minestrone to zupa, która bazuje na warzywach sezonowych, nie ma na nią ścisłej receptury, różni się w poszczególnych regionach Włoch.
Jej głównym składnikiem jest przede wszystkim cukinia, a także marchew, fasolka, groszek czy szpinak i podawana jest z drobnym makaronem, ryżem czy grzankami.
Przygotowuje ją się w bardzo szybki sposób, warzywa w zupie powinny być chrupiące, nie rozgotowane, wtedy zupa smakuje najlepiej.
Ja do swojej zupy minestrone użyłam tego, co akurat miałam w lodówce: paprykę, cukinię i brokuły – warzywa, które są teraz sezonowe, ogólnie dostępne i w niskich cenach.
Doprawiona ziołami zarówno świeżymi jak i suszonymi smakuje niczym ze słonecznej Italii.
Zapraszam na pyszną włoską zupę minestrone z cukinią, papryką i brokułem.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki włoską zupę minestrone z cukinią, papryką i brokułem:
- 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta i zielona)
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 250 g brokułów
- 1 spora marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 suszona papryczka piri – piri lub 1/3 łyżeczki chili
- 3 plastry szynki gotowanej lub wędzonej
- 1 szkl. drobnego makaronu (u mnie gwiazdeczki)
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka listków świeżej mięty
- sól himalajska
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 2 l wody lub bulionu
Jak przygotować włoską zupę minestrone z cukinią, papryką i brokułem:
Obraną cebulę kroimy w kostkę, marchew w talarki, cukinię bez obierania kroimy w półplasterki, papryki i szynkę kroimy w paseczki, brokuły dzielimy na małe różyczki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i po kolei smażymy warzywa.
Zaczynamy od cebuli, którą szklimy, następnie dodajemy marchew i chwilę smażymy, przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę.
Na patelnię przekładamy paprykę i smażymy ok. 1 minuty, następnie dodajemy brokuła i przesmażamy chwilę, a na sam koniec cukinię.
Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, wlewamy ok. 2 l wody lub bulionu i zagotowujemy, następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek, rozkruszoną papryczkę piri-piri lub chili, sól, słodką paprykę oraz suszone zioła.
Gdy warzywa będą już miękkie, ale nadal lekko chrupiące, nie rozgotowane, wrzucamy makaron i gotujemy około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Na sam koniec dodajemy pokrojoną szynkę.
Wyłączamy grzanie i odstawiamy zupę na kilka minut.
Przed podaniem dodajemy świeże zioła.
Smacznego!
Moja rada:
Jeżeli zupa nie będzie od razu podawana lub będzie zjedzona na następny dzień, to makaron gotujemy osobno i dodajemy przed podaniem – makaron nie napęcznieje i się nie rozklei.
Udostępnij na:
Komentarze
Zup często nie robię. Ale to minestrone zrobiłem, i wiecie co?? Jest genialne, na ten przepis czekałem! Dzięki
Tym bardziej mi miło, że zasmakowało u osoby, która zup nie robi zbyt często. Kangurku zaglądaj częściej na bloga, może jeszcze czymś Cię zainspiruję do ugotowania 😉 Pozdrawiam 🤗 Monika