Bezglutenowe placki z cukinii i marchewki z kurkumą i curry


Zapraszam na przepyszne bezglutenowe placki z cukinii i marchewki z kurkumą i curry.

Idealne na obiad, ciepłą kolację czy na lunch do pracy i szkoły zabrane w pudełku.

Bardzo proste w przygotowaniu i w niedługim czasie.

Połączenie cukinii i marchewki to bardzo smaczne połączenie i zachęcam Was do przygotowania takich placków, które podałam z bardzo prostym sosem śmietankowym z suszonym czosnkiem, który jest mniej wyczuwalny i nie pachnie, więc śmiało można zjeść przed spotkaniem.

Placki są w wersji bezglutenowej, do których użyłam mąki kukurydzianej, dzięki czemu są zwarte i nie rozlatują się, a poza tym wychodzą złociste i chrupiące.

Jako ambasadorka marki KWB mam dla Was małą niespodziankę – rabat -10% na zakupy w sklepie Alicja Janowicz Fitness Motivation, gdzie możecie zakupić najnowsze produkty KWB, np. bezglutenowe mąki, ekspandowane żyto i proso, masło ghee, przyprawy bez soli i cukru, erytrytol, herbatki owocowo-ziołowe, musy z dyni, pasty orzechowe, sosy 0 kcal, suplementy, odżywki białkowe, ale także sprzęt sportowy, m.in. gumy oporowe, maty treningowe, rękawiczki.

Wystarczy podczas zakupów w koszyku wpisać kod kuchnia10.

Serdecznie zapraszam!


Składniki na bezglutenowe placki z cukinii i marchewki z kurkumą i curry:

  • 1,2 kg cukinii – ok. 3-4 nieduże sztuki
  • 4 marchewki – ok. 400 g
  • 6-8 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
  • 6 jajek “M”
  • 2 czubate łyżeczki suszonej cebuli (grysu) – u mnie marki KWB Food by Alicja Janowicz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • olej rzepakowy do smażenia

sos:

  • 2 czubate łyżki serka śmietankowego
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (lub 1 duży ząbek świeżego)
  • sól himalajska


Jak przygotować bezglutenowe placki z cukinii i marchewki z kurkumą i curry:

Cukinię myjemy i ścieramy wraz ze skórką na dużych oczkach, a następnie lekko solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściła sok.

Po tym czasie cukinię starannie odciskamy z powstałego soku.

Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

Starte warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, mąkę, wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz.

Wszystko dokładnie mieszamy i od razu przystępujemy do smażenia.

Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

W czasie, gdy placki się nam smażą przygotowujemy sos.

Do miseczki przekładamy serek śmietankowy i jogurt, dodajemy czosnek i sól do smaku, dokładnie mieszamy aż uzyskamy gładką masę.

Usmażone placki z cukinii i marchewki podajemy z sosem śmietankowym.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką KWB FOOD by Alicja Janowicz.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweEdyta Maslany | 14-09-2021

    Polecam bardzo smaczne..

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 28-09-2021

    Dziękuję bardzo, cieszę się, że smakowały 😀