Biała kiełbasa pieczona
Wielkanoc tuż, tuż!
Biała kiełbasa to obowiązkowa pozycja na wielu polskich stołach.
Najczęściej jest podawana w żurku, parzona lub pieczona.
Dzisiaj prezentuję Wam pomysł na kiełbasę pieczoną w najprostszej, minimalistycznej wersji, ale zapewniam Was, że wychodzi pyszna i soczysta.
Ale żeby taka pozostała należy przestrzegać kilku zasad, a o nich w przepisie.
Kiełbasę białą pieczoną możemy podać z tartym chrzanem, z ćwikłą czy sosem chrzanowym na zimno, na ciepło lub z sosem musztardowym.
Składniki na białą kiełbasę pieczoną:
- 1 kg białej surowej kiełbasy
- 1 łyżka majeranku
- szczypta chili
- olej rzepakowy do posmarowania kiełbasy
Jak przygotować białą kiełbasę pieczoną:
Kiełbas nie rozdzielamy, pozostawiamy w pęcie – podczas pieczenia nie wypłyną z jelita, zachowają ładny kształt i pozostaną soczyste po upieczeniu.
Kiełbasę smarujemy olejem, najlepiej za pomocą pędzelka.
Posypujemy majerankiem i delikatnie oprószamy chili, nacieramy.
Układamy w naczyniu żaroodpornym dość ciasno, wtedy po upieczeniu nie będzie sucha, a następnie nakłuwamy wykałaczką lub widelcem w kilku miejscach, aby podczas pieczenia nie popękała.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C (z funkcją pieczenia góra-dół) i pieczemy przez około 50 minut, aż ładnie się zarumieni.
Po pieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby soki nie wypłynęły, a dopiero później rozcinamy i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
polecam na stół jako świetny dodatek do rożnych innych potraw dla gości.
Dziękuję, cieszę się, że potrawa gości na Twoim stole 😗