Jajka po tatarsku
Jajka po tatarsku to bardzo prosty sposób na podanie jajek na Wielkanoc.
Jajka serwowane w ten sposób są bardzo smaczne i sprawdzają się nie tylko podczas świąt wielkanocnych, można je również podać na śniadanie czy na różnego rodzaju imprezach i domówkach jako przekąskę czy przystawkę.
Do przygotowania sosu tatarskiego potrzebujemy kilku prostych składników, m.in. dobrej jakości majonezu, np. domowego, grzybków lub pieczarek marynowanych, ogórków konserwowych lub kiszonych i szalotkę lub cebulę.
Podajemy z ulubionym pieczywem.
Składniki na jajka po tatarsku:
- 6-8 jajek
- 1 duży lub 2 małe ogórki konserwowe lub kiszone
- 1 szalotka lub 1/4 cebuli
- ok. 80 g marynowanych grzybków lub pieczarek (ok. 1/2 małego słoiczka)
- 2 łyżki gęstego majonezu
- sól
- pieprz
- szczypiorek i natka pietruszki lub koperek do podania
Jak przygotować jajka po tatarsku:
Jajka gotujemy na twardo – zajrzyjcie do wpisu jak ugotować jajka, a następnie studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół.
Jajka układamy na talerzu lub półmisku żółtkiem do góry.
Ogórka, grzybki i szalotkę kroimy w drobną kosteczkę.
Przekładamy do miseczki, dodajemy majonez i mieszamy.
Finalnie sos doprawiamy pieprzem i odrobiną soli do smaku.
Na połówki jajek nakładamy po około pół łyżki sosu tatarskiego i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i szczypiorkiem.
Jajka po tatarsku przechowujemy w lodówce (talerz/półmisek nakrywamy folią spożywczą).
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze