Jajka po tatarsku


Jajka po tatarsku to bardzo prosty sposób na podanie jajek na Wielkanoc.

Jajka serwowane w ten sposób są bardzo smaczne i sprawdzają się nie tylko podczas świąt wielkanocnych, można je również podać na śniadanie czy na różnego rodzaju imprezach i domówkach jako przekąskę czy przystawkę.

Do przygotowania sosu tatarskiego potrzebujemy kilku prostych składników, m.in. dobrej jakości majonezu, np. domowego, grzybków lub pieczarek marynowanych, ogórków konserwowych lub kiszonych i szalotkę lub cebulę.

Podajemy z ulubionym pieczywem.


Składniki na jajka po tatarsku:

  • 6-8 jajek
  • 1 duży lub 2 małe ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 szalotka lub 1/4 cebuli
  • ok. 80 g marynowanych grzybków lub pieczarek (ok. 1/2 małego słoiczka)
  • 2 łyżki gęstego majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek i natka pietruszki lub koperek do podania


Jak przygotować jajka po tatarsku:

Jajka gotujemy na twardo – zajrzyjcie do wpisu jak ugotować jajka, a następnie studzimy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół.

Jajka układamy na talerzu lub półmisku żółtkiem do góry.

Ogórka, grzybki i szalotkę kroimy w drobną kosteczkę.

Przekładamy do miseczki, dodajemy majonez i mieszamy.

Finalnie sos doprawiamy pieprzem i odrobiną soli do smaku.

Na połówki jajek nakładamy po około pół łyżki sosu tatarskiego i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i szczypiorkiem.

Jajka po tatarsku przechowujemy w lodówce (talerz/półmisek nakrywamy folią spożywczą).

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy