Biała kiełbasa pieczona


Wielkanoc tuż, tuż!

Biała kiełbasa to obowiązkowa pozycja na wielu polskich stołach.

Najczęściej jest podawana w żurku, parzona lub pieczona.

Dzisiaj prezentuję Wam pomysł na kiełbasę pieczoną w najprostszej, minimalistycznej wersji, ale zapewniam Was, że wychodzi pyszna i soczysta.

Ale żeby taka pozostała należy przestrzegać kilku zasad, a o nich w przepisie.

Kiełbasę białą pieczoną możemy podać z tartym chrzanem, z ćwikłą czy sosem chrzanowym na zimno, na ciepło lub z sosem musztardowym.


Składniki na białą kiełbasę pieczoną:

  • 1 kg białej surowej kiełbasy
  • 1 łyżka majeranku
  • szczypta chili
  • olej rzepakowy do posmarowania kiełbasy


Jak przygotować białą kiełbasę pieczoną:

Kiełbas nie rozdzielamy, pozostawiamy w pęcie – podczas pieczenia nie wypłyną z jelita, zachowają ładny kształt i pozostaną soczyste po upieczeniu.

Kiełbasę smarujemy olejem, najlepiej za pomocą pędzelka.

Posypujemy majerankiem i delikatnie oprószamy chili, nacieramy.

Układamy w naczyniu żaroodpornym dość ciasno, wtedy po upieczeniu nie będzie sucha, a następnie nakłuwamy wykałaczką lub widelcem w kilku miejscach, aby podczas pieczenia nie popękała.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C (z funkcją pieczenia góra-dół) i pieczemy przez około 50 minut, aż ładnie się zarumieni.

Po pieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby soki nie wypłynęły, a dopiero później rozcinamy i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweEdyta Maslany | 02-07-2021

    polecam na stół jako świetny dodatek do rożnych innych potraw dla gości.

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 02-07-2021

    Dziękuję, cieszę się, że potrawa gości na Twoim stole 😗