Bigos z dyni
Cały rok czekam na sezon dyniowy.
Podczas niego przygotowuję naprawdę sporo “dyniowych” specjałów, nigdy nie mam ich dość. Co roku obowiązkowo musi być ciasto dyniowe, chlebek dyniowy, piernik z dynią, pasta z dyni, zupa curry z dyni i czerwonej soczewicy czy właśnie moja dzisiejsza propozycja – bigosik z dyni (na blogu znajdziecie także inne przepisy).
Właściwie jest super prosty do przygotowania i praktycznie sam się robi, do naszego zadania należy jedynie pokroić składniki i od czasu do czasu zmieszać w garnku.
Smakuje świetnie i jest doskonałą alternatywą dla “kapuścianej” wersji.
Składniki na bigos z dyni:
- 1 kg dyni (obranej i oczyszczonej)
- 500 g dobrej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- opcjonalnie świeży tymianek i majeranek, natka pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Jak przygotować bigos z dyni:
Kiełbasę kroimy w sporą kostkę i przesmażamy na oleju aż się zarumieni.
Do przesmażonej kiełbasy dodajemy cebulę pokrojoną w sporą kostkę i smażymy aż zmięknie.
Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek, zioła prowansalskie, koncentrat i przyprawy.
Dolewamy około 1 szkl. wody i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając i ewentualnie podlewając wodą – gdyby było jej za mało.
Na koniec dodajemy świeże zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze