Grzyby duszone w śmietanie
Lubicie grzyby?
Moja rodzina bardzo!
Właśnie teraz, póki sezon na nie, trzeba korzystać z dobrodziejstw lasu i jesieni.
Na pewno znacie to danie – grzyby duszone w śmietanie – któż nie zna? Któż nie jadł?
Mnie to danie kojarzy się z dzieciństwem, kiedy to mój dziadzia-zapalony grzybiarz skoro świt wyruszał do lasu na grzyby. Wieczorem siedzieliśmy i oczyszczaliśmy je, segregowaliśmy: jedne do suszenia, zamrożenia, inne do słoików – do octu czy solone, a jeszcze inne do bieżącego zjedzenia. Wtedy robiło się grzyby smażone z cebulą, grzyby z jajkami czy duszone w śmietanie. Wszystkie wersje pyszne i wszystkie wersje obowiązkowo pojawiały się na talerzach uradowanej rodziny!
Grzyby duszone z cebulą w śmietanie zawsze robię w minimalistycznej, nie udziwnionej, prostej wersji, tylko przyprawione solą i sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu – takie najsmaczniejsze i wydobywające prawdziwy smak grzybów, i choć bez żadnych wartości odżywczych, to najsmaczniejsze na świecie!
Danie można podać z ziemniakami lub z pieczywem.
A jeżeli jeszcze sami zbieracie grzyby, to jest to także tanie danie.
Składniki na grzyby duszone w śmietanie:
- 1 kg grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, prawdziwki, koźlarze, kozaki, kurki itp.)
- 2 cebule
- 1 szkl. śmietany 12%
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie natka pietruszki/koperek
Jak przygotować grzyby duszone w śmietanie:
Grzyby oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Na oleju z dodatkiem masła szklimy cebule pokrojone w piórka.
Dodajemy obgotowane grzyby i razem przesmażamy przez około 15 minut.
Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz sporą ilością świeżo mielonego pieprzu.
Dusimy jeszcze około 2-3 minuty i dodajemy ewentualnie natkę pietruszki/koperek.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze