Biszkopciki maltańskie
Biszkopciki maltańskie to słodkie ciasteczka przygotowane z mielonych migdałów z charakterystycznymi pęknięciami, które powstają podczas pieczenia.
Znane w kuchni śródziemnomorskiej, na wyspach maltańskich położonych w Południowej Europie.
Bardzo smaczne, wilgotne, lekko gumiaste i bardzo migdałowe, przypominające marcepan.
Idealne do filiżanki kawy lub herbaty.
To także idealna propozycja ciasteczek na święta Bożego Narodzenia.
Składniki na biszkopciki maltańskie:
- 300 g migdałów bez skórki (można użyć także gotowych mielonych migdałów bez skórki)
- 100 g cukru pudru + do oprószenia
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
Jak przygotować biszkopciki maltańskie:
Migdały, jeśli są ze skórką, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, po czym pocierając w dłoniach ściągamy skórkę.
Migdały mielimy w blenderze lub młynku.
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka ucieramy dodając stopniowo 50 g cukru pudru aż uzyskamy kogel mogel.
Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę, a następnie mielone migdały. Całość dokładnie ze sobą łączymy – masa jest zbita.
Białka ubijamy na sztywno z 50 g cukru pudru, im dłużej tym lepiej, aż białka będą białe i lśniące, a następnie łączymy z masą migdałową.
Z masy formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 10-12 minut w temp. 180°C, aż się delikatnie zezłocą.
Biszkopciki studzimy, a następnie oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze