Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
Świąteczna sałatka ze śledziem to propozycja dla wielbicieli śledzi i innych ryb, to także odskocznia od tradycyjnej sałatki jarzynowej, dla tych, którzy chcieliby wypróbować czego innego podczas świąt.
Sałatka śledziowa jest bardzo smaczna, bardzo szybka w przygotowaniu i naprawdę z prostych, niewyszukanych składników.
Do sałatki używam śledzi wymoczonych w zalewie octowej, dzięki temu śledzie są bardzo smaczne, zyskują na smaku, nie są za słone i mięso jest bardziej zwarte i jędrne, więc szczerze polecam taki sposób obróbki śledzi.
Składniki na sałatkę śledziową z czerwoną fasolą:
- 4 filety śledziowe – u mnie a’la matjas
- 5 ziemniaków – najlepiej użyć gatunków sałatkowych
- 3-4 ogórki kiszone
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 małe jabłko
- mała cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- pieprz czarny lub kolorowy świeżo mielony
- opcjonalnie sól
- natka pietruszki – opcjonalnie
Jak przygotować sałatkę śledziową z czerwoną fasolą:
Śledzie solone moczymy w wodzie, ale najlepiej przygotować je w zalewie octowej, w której moczymy przez dobę, a następnie kroimy w kostkę.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy.
Wystudzone ziemniaki, ogórki kiszone i jabłko kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i sparzamy wrzątkiem i odcedzamy, dzięki czemu będzie łagodniejsza w smaku i lekkostrawna. Dodajemy do reszty warzyw.
Dodajemy pokrojonego śledzia i fasolę odsączoną z zalewy.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem, jogurtem i musztardą, doprawiając świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie delikatnie solą do smaku.
Sałatkę schładzamy i podajemy, przybierając natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze