Biszkopciki maltańskie


Biszkopciki maltańskie to słodkie ciasteczka przygotowane z mielonych migdałów z charakterystycznymi pęknięciami, które powstają podczas pieczenia.

Znane w kuchni śródziemnomorskiej, na wyspach maltańskich położonych w Południowej Europie.

Bardzo smaczne, wilgotne, lekko gumiaste i bardzo migdałowe, przypominające marcepan.

Idealne do filiżanki kawy lub herbaty.

To także idealna propozycja ciasteczek na święta Bożego Narodzenia.


Składniki na biszkopciki maltańskie:

  • 300 g migdałów bez skórki (można użyć także gotowych mielonych migdałów bez skórki)
  • 100 g cukru pudru + do oprószenia
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej


Jak przygotować biszkopciki maltańskie:

Migdały, jeśli są ze skórką, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, po czym pocierając w dłoniach ściągamy skórkę.

Migdały mielimy w blenderze lub młynku.

Żółtka oddzielamy od białek.

Żółtka ucieramy dodając stopniowo 50 g cukru pudru aż uzyskamy kogel mogel.

Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę, a następnie mielone migdały. Całość dokładnie ze sobą łączymy – masa jest zbita.

Białka ubijamy na sztywno z 50 g cukru pudru, im dłużej tym lepiej, aż białka będą białe i lśniące, a następnie łączymy z masą migdałową.

Z masy formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 10-12 minut w temp. 180°C, aż się delikatnie zezłocą.

Biszkopciki studzimy, a następnie oprószamy delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, groszkiem i chorizo

08-09-2015 

Surówka z kiszonymi ogórkami

05-09-2015 

Pulpa pomidorowa

02-09-2015 

Komentarze

  • brak komentarzy