Biszkopt z truskawkami i galaretką
To jedno z ulubionych ciast z mojego dzieciństwa, które moja mama robiła w sezonie letnim.
Teraz to ulubiony deser mojego syna, który po prostu się nim zajada.
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i efektownie wyglądające.
To biszkopt upieczony w niskiej, szerokiej formie z ozdobnym rantem i specjalnym wgłębieniem na galaretkę.
Formę dostałam od mamy, bo na moje szczęście miała dwie, a ja nigdzie w sklepie takiej dostać nie mogłam. Czyżby już takich form nie produkowali?
Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, sama esencja lata: puszysty biszkopt, świeże truskaweczki i galaretka truskawkowa i mega smaczne ciasto gotowe.
Składniki na biszkopt z truskawkami i galaretką:
- 6 łyżek mąki pszennej tortowej
- 8 łyżek cukru
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- truskawki
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub poziomkowej
Jak przygotować biszkopt z truskawkami i galaretką:
Białka jajek oddzielamy od żółtek i miksujemy, dodając po trochu cukier.
Do ubitych na sztywną pianę białek dodajemy żółtka i delikatnie na najmniejszych obrotach miksujemy.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do piany, bardzo delikatnie za pomocą łyżki mieszamy, tak by piana nie opadła.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką lub bułką tartą formy.
Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy na kratce, a po 10 minutach wyjmujemy z formy.
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 400 ml gorącej wody i studzimy.
Truskawki myjemy i odrywamy szypułki, kroimy na pół.
Na upieczonym spodzie biszkoptu układamy truskawki i wlewamy tężejącą galaretką.
Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze