Zapiekanka makaronowa z brokułem, parówkami i mozzarellą


Uwielbiam szybkie makaronowe zapiekanki, bo można je przyrządzić z tego co akurat mamy w lodówce.

Dzisiejsza propozycja z brokułem, parówkami i mozzarellą, bo akurat to zostało w lodówce, a że późno przyszłam z pracy nie miałam zbyt wiele czasu by zrobić dodatkowe zakupy.

Pyszna, prosta i pachnąca zapiekanka.


Składniki na zapiekankę makaronową z brokułem, parówkami i mozzarellą:

  • 500 g brokułów
  • 500 g makaronu świderki
  • 4-6 parówek wędzonych dobrej jakości – drobiowych lub z szynki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 pęczka koperku

Sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 szkl. mleka
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku


Jak przygotować zapiekankę makaronową z brokułem, parówkami i mozzarellą:

Makaron gotujemy al dente “na ząb” wg opisu na opakowaniu, brokuła dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy przez 3 minuty na parze lub w wodzie, ale do wody nie dodajemy soli, aby nie straciły swojego pięknego zielonego koloru; parówki kroimy na ok. 1 cm kawałki, a koperek siekamy.

Przygotowujemy sos beszamelowy.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na jasną zasmażkę, aż straci surowość i zacznie pachnieć nieco orzechowo.

Następnie powoli i stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając dość energicznie trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki.

Sos gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut aż zgęstnieje, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Zdejmujemy sos z ognia i dodajemy starty żółty ser i mieszamy.

Do makaronu dodajemy brokuły, parówki, wlewamy 3/4 części beszamelu oraz koperek, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania.

Wierzch zapiekanki polewamy resztą sosu beszamelowego, dokładnie przykrywając makaron, aby podczas pieczenia nie wysechł.

Na wierzchu układamy plastry mozzarelli.

Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temp. 180°C, aż ser się rozpuści i lekko zapiecze.

Podajemy po upieczeniu.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • Zdjęcie profiloweMalina | 08-03-2021

    wychodzi super, dzieki za udostepnienie na facebooku tego przepisu, super blog

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 08-03-2021

    Dziękuję bardzo 🤩

  • Zdjęcie profiloweWładysława Prymelska | 10-04-2021

    😜😜😜😜

  • Zdjęcie profiloweKarolina | 06-05-2021

    Pyyyyyszna 😀 😀

    Zdjęcie profiloweKuchnia na obcasach | 06-05-2021

    Dziękuję 😍