Zapiekanka makaronowa z brokułem, parówkami i mozzarellą
Uwielbiam szybkie makaronowe zapiekanki, bo można je przyrządzić z tego co akurat mamy w lodówce.
Dzisiejsza propozycja z brokułem, parówkami i mozzarellą, bo akurat to zostało w lodówce, a że późno przyszłam z pracy nie miałam zbyt wiele czasu by zrobić dodatkowe zakupy.
Pyszna, prosta i pachnąca zapiekanka.
Składniki na zapiekankę makaronową z brokułem, parówkami i mozzarellą:
- 500 g brokułów
- 500 g makaronu świderki
- 4-6 parówek wędzonych dobrej jakości – drobiowych lub z szynki
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 pęczka koperku
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 szkl. mleka
- 50 g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku
Jak przygotować zapiekankę makaronową z brokułem, parówkami i mozzarellą:
Makaron gotujemy al dente “na ząb” wg opisu na opakowaniu, brokuła dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy przez 3 minuty na parze lub w wodzie, ale do wody nie dodajemy soli, aby nie straciły swojego pięknego zielonego koloru; parówki kroimy na ok. 1 cm kawałki, a koperek siekamy.
Przygotowujemy sos beszamelowy.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na jasną zasmażkę, aż straci surowość i zacznie pachnieć nieco orzechowo.
Następnie powoli i stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając dość energicznie trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki.
Sos gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut aż zgęstnieje, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Zdejmujemy sos z ognia i dodajemy starty żółty ser i mieszamy.
Do makaronu dodajemy brokuły, parówki, wlewamy 3/4 części beszamelu oraz koperek, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania.
Wierzch zapiekanki polewamy resztą sosu beszamelowego, dokładnie przykrywając makaron, aby podczas pieczenia nie wysechł.
Na wierzchu układamy plastry mozzarelli.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temp. 180°C, aż ser się rozpuści i lekko zapiecze.
Podajemy po upieczeniu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
wychodzi super, dzieki za udostepnienie na facebooku tego przepisu, super blog
Dziękuję bardzo 🤩
😜😜😜😜
Pyyyyyszna 😀 😀
Dziękuję 😍